nieuws

27 jun 2001, 00:12

Student Techniek maakt zweeftrein en spraakgestuurde robotarm

Raymond Eisinga, student Elektotechniek bij de Hanzehogeschool heeft twee bijzondere producten gemaakt tijdens zijn afstudeerperiode. Zijn afstudeeropdracht was het ontwikkelen van een spraakgestuurde robotarm. Toen Raymond een aantal weken op onderdelen voor de robotarm moest wachten, heeft hij een model van een zweeftrein gebouwd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De robotarm die door de student is ontwikkeld reageert op spraak. Deze spraak is geprogrammeerd in een spraakchip, zodat de robotarm de commando's herkent. De robotbesturing is opgebouwd uit vijf onderdelen, in de robotarm zijn motoren gebouwd om de gewrichten aan te sturen. De robot heeft een pols, elleboog, schouder, grijper en een draaibeweging. Hierdoor is de robot in staat om allerlei beweging uit te voeren. De robotarm heeft sensoren, zodat de arm stopt als de uiterste positiestand bereikt is. Een toepassing van een dergelijke robotarm is bijvoorbeeld het nauwkeurig uitvoeren van eenvoudige operaties, waarbij de chirurg spraakopdrachten geeft.
Tijdens het ontwikkelen van de spraakrobotarm heeft Raymond een aantal weken moeten wachten op onderdelen uit de Verenigde Staten. Omdat verder alles al was uitgewerkt, besloot hij ondertussen iets nieuws op te pakken. Geïnspireerd op de actualiteit en uitgedaagd door eerdere pogingen van anderen, heeft de student in 2,5 maand een zeer stabiel model zweeftreintje gemaakt. Het werkt volgens hetzelfde principe als de Transrapid zweeftrein op de testbaan in Lathen in Duitsland. De baan waar de trein van de student aan zweeft is één meter lang en de trein kan voor het demonstratie-effect voor- en achteruit zweven. Raymond Eisinga is vierdejaars student Elektrotechniek en heeft donderdag 28 juni zijn afstudeerpresentatie. Tijdens zijn afstudeerperiode is hij begeleid door Wouter Eisema, docent bij de opleiding Elektrotechniek van de Faculteit Techniek.