nieuws

21 aug 2009, 08:08

Student geschiedenis, Sacha Landkroon (24), nieuwe huisdichter RUG

Sacha Landkroon (24), student geschiedenis, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2009-2010. Met zijn gedicht ‘De grijze massa’, over het recente bezoek van koningin Beatrix aan de RUG, wist hij de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten. Komend studiejaar geeft de huisdichter zijn poëtische commentaar op de universiteit en het studentenleven, in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe huisdichter wil vooral goed zichtbaar zijn in de universiteit, onder andere door veel op te treden. ‘Poëzie moet je mensen soms opdringen’, luidt zijn motto. De nieuwe huisdichter is niet bang om in zijn gedichten regelmatig grote thema’s aan te snijden, zoals religie, de vrouw en de werking van de menselijke geest.

Sacha Landkroon
Sacha Landkroon is een geboren en getogen Groninger. Hij manifesteert zich sinds een kleine twee jaar als dichter. In 2008 stond hij op het festival Dichters in de Prinsentuin, begin dit jaar trad hij op tijdens de nationale gedichtendag en vanaf september is hij lid van de Dichtclub die maandelijks optreedt in het Groningse Café Marleen. Naast dichter is hij actief als fotograaf en schrijft hij bijna dagelijks op zijn blog over literatuur, popmuziek, tennis en de vele helden die hij heeft. Bij de opening van het Academisch Jaar, op maandag 31 augustus, zal hij het winnende gedicht ‘De grijze massa of de steentjes van het Broerplein leven’ voordragen in de Aula van de universiteit.

RUG-huisdichter
Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de Rector Magnificus prof.dr. Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Het is voor de tiende keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Sacha Landkroon is de opvolger van student algemene taalwetenschap Machteld Brands. Eerdere RUG-huisdichters zijn Menno de Block, Ruth Koops van ’t Jagt, Jurre van de Berg, Veerle Vroon, Annelieke van Mens, Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee en Petra Else Jekel.