nieuws

02 jan 2010, 11:11

Student en Stad vestigt record: allereerste vragen in 2010- functioneren B en W Groningen aan de orde gesteld

De politieke partij Student en Stad heeft een record gevestigd: fractievoorzitter Stephan Antuma was in 2010 de eerste die vragen heeft gesteld aan het college van B en W. Nog tijdens het vuurwerk stelde hij per e-mail schriftelijke vragen aan B en W. Dat is te lezen op het weblog van Student en Stad in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). Volgens Antuma moeten B en W van Groningen eens goed in de spiegel gaan kijken en onderzoeken of ze wel klaar zijn voor het spannende (verkiezings-) jaar 2010. Antuma:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Student en Stad heeft de eerste schriftelijke vragen van het decennium gesteld over het functioneren van het college van B&W. Op 1 januari 2010 om 00.15 uur werden de vragen ingediend.
Door het indienen van de schriftelijke vragen ontstaat er sowieso een unieke situatie waarin Student en Stad als eerste politieke partij van Nederland aan de bel trekt en een van de instrumenten inzet. Een kwartier nadat de eerste champagneflessen waren ontkurkt en het vuurwerk de lucht in schoot, werden de vragen per e-mail ingediend.
Raadslid Stephan Antuma: reageert "Het had wel wat vreemds om midden in het feestgedruis op de knop verzenden te drukken. Om mij heen spoten de voetzoekers in het rond en werd er volop getoast op 2010. Maar na het verzenden kon ik zelf de draad weer lekker oppakken. Het is alleen jammer dat er hoogstwaarschijnlijk geen vermelding voor deze prestatie bestaat, maar anders zouden wij met deze timing ongetwijfeld een Nederlands record hebben neergezet. Het is in ieder geval leuk om de politieke aftrap voor de jaren '10 te hebben verricht."
In de schriftelijke vragen staat Antuma stil bij dat wat er in 2009 gebeurde. Zo besteed hij aandacht aan de door de raad gestelde schriftelijke vragen (83), ingediende moties (105) en amendementen (18). Omdat er een spannende periode aan komt die in het teken staat van verkiezingen en bezuinigingen, is Student en Stad benieuwd of het college in staat is om zichzelf een spiegel voor te houden. Met de simpele vraag "hoe gaat het met het college" wordt gevraagd om zelfkennis en zelfreflectie van de burgemeester en de zes wethouders.
Antuma: "Deze schriftelijke vraag moet natuurlijk met een kleine knipoog worden gelezen. Ik ben alleen wel erg benieuwd naar het antwoord van het college. Ze kunnen zich er erg makkelijk van afmaken door te antwoorden met slechts een woord of een zin. Ik hoop alleen dat het college ook in de beantwoording van deze vraag wat karakter kan tonen en zichzelf daardoor laat zien."
Het antwoord zal binnen drie weken verschijnen.