nieuws

03 nov 2010, 10:10

Student als oppas bij kinderen met stoornis

Studenten van de opleiding orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) passen op in gezinnen met een kind met een psychiatrische stoornis. Op die manier doen de studenten praktijkervaring op en hebben de ouders even tijd voor zichzelf of voor andere kinderen binnen het gezin, zo meldde de RUG woensdag. Het gaat om een project van de RUG en Accare, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het kader van het project zijn vijftien studenten gekoppeld aan vijftien gezinnen waarvan een van de kinderen kampt met autisme of ahdh. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. De studenten komen een tot twee keer per week langs om op te passen en leuke activiteiten te ondernemen, zoals zwemmen of spelen in de speeltuin. Ook helpen de studenten de kinderen met het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden.

 

Het project is in september van start gegaan en loopt tot december. Van te voren zijn de studenten getraind door behandelaren van Accare. Eens in de drie maanden vindt tussen de hoofdbehandelaar van het kind, de ouders en de student een overleg plaats.

 

Volgens de RUG zijn de eerste ervaringen positief. De ouders ervaren de hulp als ontlastend en zijn blij met het extra paar handen en de kennis over de problematiek van hun kind. De universiteit onderzoekt of het project ook leidt tot een vermindering van stress bij de ouders. De resultaten daarvan worden in januari volgend jaar verwacht.