nieuws

28 sep 2012, 10:10

Strips sieren schutting Grote Markt Groningen

Op de Grote Markt in Groningen is sinds gisteren op een bouwschutting werk te zien van striptekenaars. De eerste striptekenaar die zijn werk op de schutting toont is Sam Peeters (ziet foto). Ter gelegenheid van de opening heeft het Centrum voor Beeldende Kunst een wedstrijd georganiseerd onder Stadjers over het studentenleven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) is gisteren met een vierjarig stripproject op de bouwschutting op de Grote Markt. Het gaat om vijf stripverhalen, verspreid over vier jaar, alle getekend door Groninger striptekenaars. Ter gelegenheid van de start van dit project roept het CBK Stadjers op een foto van hun studentenleven te posten op de Facebookpagina van het CBK. De leukste en meest originele foto wint een heus strippakket.

De inhoud van dit pakket is naar keuze: een stripper m/v, een stripboekenpakket of een bezoek aan het Stripmuseum in Brussel voor twee personen inclusief overnachting. De jury, bestaande uit nachtburgemeester Chris Garrit, fotograaf en docent aan de Fotoacademie Groningen Jenne Hoekstra en fractievoorzitter van Student & Stad, Jos van Rooij, bepaalt de winnaar. Inzenden kan t/m 31 oktober 2012; het mag gaan om oude en recente foto’s van je studentenleven in of buiten Groningen.

Stadshart


Alle vijf de strips op de schutting van de bouwput gaan over de veranderingen in het stadshart, aanhakend op de bouwstatus van dat moment. De eerste strip gaat daarom over het studentenleven vanwege de nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat op de hoek van de Grote Markt. Striptekenaar Sam Peeters trapt af. In zijn strip is te zien dat voor sommige studenten studeren meer betekent dan met de neus in de boeken zitten. Waar de een zich ijverig op zijn studie richt, leeft de ander er lekker op los zonder zich druk te maken over studieresultaten.
Hoe kan het dan toch dat ze wel allebei tegelijk afstuderen?


De strips op de bouwschutting komen tot stand in samenwerking met vertegenwoordigers van de Dienst RO/EZ, het Groninger Forum, het Nederlands Stripmuseum, en de ondernemers uit de buurt. De eerste strip begint aan de oostzijde van de Grote Markt, tegenover het informatiecentrum en loopt door naar de Popkenstraat (achter ’t Feithhuis). Van deze strip verschijnt ook een A0-poster die voor 10 euro te koop is in de VVV aan de Grote Markt en bij het CBK aan de Trompsingel 27. Elke volgende strip zal op een ander deel van de bouwplaats te zien zijn. Na Peeters volgt in juni 2013 Barbara Stok.

Sam Peeters


Sam Peeters (Venray, 1976) is stripmaker, illustrator, performer, animator en schilder. Ook is hij docent op Academie Minerva. Hij is lid van Lamelos, een collectief dat hij in 1997 stichtte op de kunstacademie in Kampen. Van Peeters verschenen strips in onder andere Vrij Nederland en Zone 5300. In 2010 publiceerde hij zijn solodebuut In de schaduw van mijn lul, een tekstloze beeldroman. De Volkskrant noemde Peeters ‘een van de vijf beste stripmakers van Nederland’.