nieuws

21 sep 2012, 10:10

Stripfiguren op schutting Grote Markt

Vier jaar lang striptekenaars in stadshart over stadshart Bouwschutting Grote Markt Groningen wordt strip.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het stadscentrum van Groningen ondergaat de komende jaren grote veranderingen. De Grote Markt krijgt een nieuwe oostwand en daarachter komt een nieuw stadsplein met daarop het Groninger Forum.

In het kader van dit grootscheepse bouwproject heeft het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) een opdracht uitgegeven voor een tijdelijk kunstwerk in de vorm van een strip. Het gaat om vijf stripverhalen, verspreid over vier jaar, alle te zien op de bouwschutting op de Grote Markt. Alle verhalen gaan over de veranderingen in het stadshart, aanhakend op de bouwstatus van dat moment. De eerste strip gaat daarom over het studentenleven vanwege de nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat op de hoek van de Grote Markt. Striptekenaar Sam Peeters trapt af.

In zijn strip is te zien dat voor sommige studenten studeren meer betekent dan met de neus in de boeken zitten. Waar de een zich ijverig op zijn studie richt, leeft de ander er lekker op los zonder zich druk te maken over studieresultaten. Hoe kan het dan toch dat ze wel allebei tegelijk afstuderen? Donderdag 27 september is de onthulling door wethouder Ton Schroor. De eerste strip is te zien tot half juni 2013.

Stripmuseum


De strips op de bouwschutting komen tot stand in samenwerking met vertegenwoordigers van de Dienst RO/EZ van de gemeente Groningen, het Groninger Forum, het Nederlands Stripmuseum en de ondernemers uit de buurt. De eerste strip begint aan de oostzijde van de Grote Markt, tegenover het informatiecentrum en loopt door naar de Popkenstraat (achter ’t Feithhuis). Elke volgende strip zal op een ander deel van de bouwplaats te zien zijn. Na Peeters volgt in juni 2013 Barbara Stok.

 

Sam Peeters (Venray, 1976) is stripmaker, illustrator, performer, animator en schilder. Hij is lid van Lamelos, een collectief dat hij in 1997 stichtte op de kunstacademie in Kampen. Van Peeters verschenen strips in onder andere Vrij Nederland en Zone 5300. In 2010 publiceerde hij zijn solodebuut In de schaduw van mijn lul, een tekstloze beeldroman. De Volkskrant noemde Peeters ‘een van de vijf beste stripmakers van Nederland’.