nieuws

07 jul 2000, 00:12

Strenge snelheidscontroles Groninger politie werpen vruchten af

Geheel tegen de landelijke trend in is het aantal snelheidsboetes dat de Groninger politie het afgelopen half jaar heeft uitgedeeld spectaculair gedaald. Na vorige jaar een recordaantal van bijna 235 duizend snelheidsboetes te hebben uitgedeeld, bleef het saldo over de eerste zes maanden van 2000 hangen op 86 duizend. De politie constateert hieruit tevreden dat zachte heelmeesters inderdaad stinkende wonden maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger ringweg en de autowegen van de hoofdstad naar Lauwersoog, Delfzijl en Zuidhorn waren vorige jaar de eerste wegen in Nederland waar de politie met radarpalen en mobiele controles automobilisten massaal op de bon slingerde, zelfs voor de kleinste overtredingen. Het aantal bekeuringen dat de politie uitdeelde was dan ook, op het veel grotere Amsterdamse korps na, de hoogste van Nederland.
Het grootste deel van de overtredende automobilisten dat dit jaar nog werd geflitst, ruim vijftigduizend, reed op de Groninger ringweg. ‘Op de bekende controlepunten houden mensen zich goed aan de snelheid’, merkt politiewoordvoerder S. Smedes. ‘De grote aantallen auto’s die vroeger net boven de maximumsnelheid zat, zit er nu net onder.’ Bovendien zijn de overtredingen niet meer zo extreem als vroeger. ‘Ze blijven vrijwel allemaal binnen de marge van tien tot vijftien kilometer.’