nieuws

28 apr 2011, 07:07

Strenge maatregelen voor grootse viering Koninginnedag Groningen

Straten in de binnenstad die worden afgesloten; een verbod op de verkoop van alcohol in glas en blik; een ‘pauze-uur’ van zes tot zeven en een speciaal Twitter-account voor de politie: de gemeente Groningen en de politie maken zich op voor een grootse viering van Koninginnedag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als het echt druk wordt kan de politie ertoe overgaan een aantal straten in de binnenstad af te sluiten. Dit gaat om de rechtstreekse doorgang tussen de Grote Markt en Poelestraat en de kruising tussen de Zwanestraat en de Kromme Elleboog. Dit betekent dat publiek vanaf het moment van afsluiting niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat kan komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden er alternatieve looproutes aangeboden. Deze staan op borden aangegeven die worden geplaatst bij de afsluitingen.

Tijdens Koninginnenacht- en dag is de verkoop van alcohol in glas en blik vanaf vrijdag 29 april 21.00 uur tot zondag 1 mei 06.00 uur verboden. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horaca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Bezoekers worden verzocht geen alcoholische dranken mee te nemen van huis.

Fietsen en bromfietsen mogen vanaf vrijdag 29 april 18.00 uur tot en met zondag 1 mei 06.00 uur niet buiten de daartoe bestemde rekken geplaatst worden in de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance bereikbaar te houden. De fietsen kunnen in de extra geplaatste fietsrekken op meerdere plekken in de binnenstad geplaatst worden.

Op 29 april vanaf 19.00 uur en 30 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Op Koninginnedag zijn tussen 07.00 en 18.00 uur, de Museumstraat, Kleine- en Hoge der A, de Praediniussingel, de Ubbo Emmiussingel en de Oude Kijk in ’t Jatstraat in verband met de Oranje Vrijmarkt afgesloten voor alle verkeer.

Net als in voorgaande jaren wordt op Koninginnedag (30 april) tussen 18.00 uur en 19.00 uur een pauze in de programmering ingelast. Deze pauze is bedoeld als een natuurlijk rustpunt tussen de middag en de avond. Er wordt wel gewoon getapt bij de buitentaps maar de (muziek)programmering heeft even een uurtje pauze. De festiviteiten gaan daarna weer normaal door.

Om ervoor te zorgen dat koninginnenacht en -dag veilig en gezellig blijven, geldt er voor de periode van vrijdag 29 april 18.00 uur tot zondag 1 mei 08.00 uur snelrecht. Dat betekent dat personen die worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing wordt uitgereikt. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft.

Tijdens Koninginnenacht en -dag twittert de politie. Vanuit het politie-twitteraccount @voorlichter. Het publiek wordt tijdens de Koninginnenacht en -dag door de politie Groningen op de hoogte gehouden van de actuele stand van zaken en eventuele calamiteiten. De tweets zijn te herkennen aan de hashtack #Qday050.