nieuws

12 nov 2008, 16:04

Straffen in Groningse hiv-zaak fors lager dan eis

De straffen die de rechtbank woensdag oplegde in de Groningse hiv-zaak zijn fors lager uitgevallen dan de eisen van het Openbaar Ministerie. De twee hoofdverdachten in de zaak, Peter M. en Hans J., werden veroordeeld tot respectievelijk negen en vijf jaar cel. Medeverdachte Wim D. kreeg een straf van achttien maanden opgelegd, maar omdat hij al langer in voorarrest had gezeten, kwam hij met onmiddellijke ingang op vrije voeten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen zowel Peter M. als Hans J. Tegen Wim D. eiste de aanklager in oktober acht jaar. 

De straffen vielen lager uit omdat de rechtbank een aantal zaken niet bewezen achtte. Wel werden de twee hoofdverdachten schuldig geacht aan het toedienen van hiv-besmet bloed aan vijf slachtoffers. ,,Dit terwijl ze aan den lijven hebben ondervonden wat de verstrekkende gevolgen van een besmetting zijn”, oordeelde de rechter. Omdat niet met zekerheid kan worden aangetoond dat de slachtoffers door die injecties hiv-besmet zijn geraakt, kon volgens de rechter alleen worden gesproken van zware mishandeling.

Ook de beschuldiging van het OM dat de slachtoffers op seksfeesten door de drie zijn gedrogeerd, kon volgens de rechter niet worden bewezen. De rechtbank zette vraagtekens bij de veronderstelling dat het geheugenverlies en het buiten bewustzijn raken van sommige feestgangers veroorzaakt zou zijn door GHB. Volgens de rechter konden deze klachten net zo goed het gevolg zijn van het gebruik van alcohol en xtc. Bovendien achtte de rechter het niet uitgesloten dat de verklaringen van de slachtoffers mogelijk zijn beïnvloed door onderling contact en berichtgeving in de media.

Peter M. kreeg van de rechtbank de hoogste straf omdat hij wordt beschouwd als degene met de ‘voortrekkersrol’, zoals de rechter het omschreef. ,,Hij was degene die met het plan kwam anderen bewust met hiv te besmetten en haalde ook naalden en GHB in huis”, aldus de rechter. Dat de straf van Hans J. lager uitviel dan die van Peter heeft onder andere te maken met het feit dat hij gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zou zijn en beïnvloed werd door M.. Toch beschuldigde de rechter beide mannen ervan ‘bewust en berekenend’ te werk zijn gegaan waarbij ze misbruik maakten van het vertrouwen dat door de slachtoffers in hun gesteld werd.

Het OM liet direct na de uitspraak van de rechtbank weten in hoger beroep te gaan. ,,De straf wijkt zover af van onze eis, dat we vinden dat het Hof zich hier maar eens over moet buigen'', zei persofficier Oebele Brouwer.

De advocaat van hoofdverdachte Peter M., Wim Anker, liet woensdag weten verrast te zijn door de uitspraak. ,,Ik had gerekend op vijf, zes jaar”, liet hij weten. Of zijn cliënt tegen de uitspraak in beroep gaat, kon hij nog niet zeggen. Duco Keuning, de raadsman van Wim D., reageerde blij. ,,Eindelijk gerechtigheid'', was zijn reactie.

De rechters in de zaak hebben anderhalve week meer dan de gebruikelijke twee weken nodig gehad om tot een vonnis te komen. De zaak kwam in mei 2007 aan het licht toen het aantal hiv-besmettingen onder bezoekers van Groningse seksfeesten plotseling steeg. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak werden deze feesten omschreven als ‘bizarre nachten’ waarbij de bezoekers elkaar bevredigden met dildo's, bierflesjes, handen en soms ook voeten.