nieuws

22 okt 2011, 11:11

Straatzanger Jan de Roos krijgt plekje in Groninger Museum

De bekende Groningse straatzanger Jan de Roos komt met zijn kop in het Groninger Museum. Kringloopwinkel Mamamini uit de Stad zal op woensdag 26 oktober een gipsen hoofd van De Roos, die in 1979 overleed, overhandigen aan directeur Kees van Twist van het Groninger Museum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het hoofd is gemaakt door kunstenaar Jan Wagensfeld en was oorspronkelijk bedoeld als voorstudie voor een beeld van De Roos dat er nooit is gekomen.

Straatzanger Jan de Roos behoorde in de tweede helft van de vorige eeuw behoorde tot de meest opmerkelijke personen in het straatbeeld van Noord-Nederland. Hij heeft jaren in Groningen gewoond en voorzag in zijn levensonderhoud door op straat te zingen. Aanvankelijk kwam hij in heel Noord-Nederland op kermissen, jaarmarkten, marktdagen zingen. Eenmaal oud geworden zat hij voornamelijk in de Heerestraat in Groningen. Duidelijk herkenbaar aan een zwarte slipjas met talloze medailles, zwaaiend met een stok en een grommend geluid waarmee hij de liederen van Verdi en Italiaanse componisten de straat in slingerde, was hij een niet te missen verschijning. Jan de Roos bezat grote eigenwaarde en was niet tevreden met kleine munstukken. Hij was geboren in Ureterp en na zijn dood werd hij daar ook begraven.