nieuws

02 mrt 2009, 10:10

Stormloop op ‘telefoonlijn naar God’

Het loopt storm op een speciale telefoonlijn naar God die dit weekend in het leven is geroepen door een Groningse kunstenaar. Dat zegt althans de initiatiefnemer van deze lijn, kunstenaar Johan van der Dong uit Grijpskerk. Hij riep eerder al een postadres in het leven waar mensen een brief naar God toe konden sturen en heeft nu een mobiel nummer waar mensen een voice mail gericht aan God kunnen inspraken. ‘Het loopt storm’, aldus zojuist de kunstenaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Van der Dong kunnen mensen gedurende een half jaar het mobiele nummer van God bellen. Hij koos nu voor de mobiele telefoon ‘omdat God overal en altijd bereikbaar moet zijn, net als de moderne mens die ook niet zonder zijn mobiel kan leven. Het 06 nummer van God is 06 44244901.

De mobiele telefoonlijn maakt deel uit van een kunstwerk, een installatie, die zaterdag 7 maart geopend wordt. Met die installatie wil van der Dong laten zien hoe Nederland is veranderd op religieus gebied sinds de jaren zestig. Sinds hij de telefoonlijn heeft geopend heeft hij veel reacties gehad: positieve, maar ook enkele negatieve. ‘Dat er ook kritiek is, is niet zo erg. Want het gaat me er vooral ook om om mensen aan het denken te zetten. Ik hoop dat mijn initiatief mensen doet beseffen wat je dierbaar is en waardevol. Dat is juist de bedoeling van de telefoonlijn: mensen een spiegel voor te houden. Want we lopen elkaar voortdurend voorbij: de een heeft nog meer haast dan de ander’.

Met de mobiele telefoonlijn wil Van der Dong een oud ritueel (bidden) en nieuw ritueel (bellen) naast elkaar plaatsen. Volgens Van der Dong is de telefoonlijn weliswaar odnerdeel van een kunstproject, maar zou het toch waardevol voor mensen kunenn zijn om het telefoonnummer te draaien en voor hun gevoel tegen God te praten. ‘Ik wil laten zien hoe waardevol rituelen zijn. Ik bedoel het symbolisch, maar toch ook letterlijk. Mensen kunnen zaken van zich afpraten en gedachten ordenen. Misschien helpt het wel’, aldus de kunstenaar.