nieuws

14 mrt 2011, 10:10

Steeds meer valse aangiften in Groningen ergeren politie en justitie

In Haren is onrust ontstaan naar aanleiding van meldingen van straatroven. Maar naar nu blijkt was er sprake van valse aangiften. Volgens de politie is dat nu al de vierde keer, en ook elders in de provincie Groningen zijn valse aangiften binnen gekomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Regiopolitie Groningen heeft ernstige twijfels bij een straatroof op het Stationsplein in Haren. De 16-jarige jongen uit Onderdendam was volgens eigen zeggen in zaterdagnacht 27 februari te 01.30 uur door twee donkergekleurde mannen bedreigd en mishandeld. Hij werd vervolgens beroofd zijn portemonnee.


Wat was er gebeurd?

 

Het slachtoffer stond rond 1:30 uur op het Stationsplein in Haren. Hij werd aangesproken door twee mannen op een blauw/grijs kleurige scooter. Zij vroegen hem om een vuurtje. Direct daarna zou hij in zijn gezicht zijn geslagen en bedreigd met een steekvoorwerp. Het slachtoffer raakte door het geweld volgens eigen zeggen buiten bewustzijn. Toen het slachtoffer weer was bijgekomen mistte hij zijn portemonnee.

Onderzoek


De politie startte direct een onderzoek naar deze beroving. Al snel bleek dat de verklaring van het slachtoffer veel hiaten vertoonde. Na meerdere gesprekken met de jongen en zijn begeleiders kon worden vastgesteld dat het verhaal op zeer essentiële punten niet klopte. Bij de politie rezen twijfels over het waarheidsgehalte van straatroof.

Geen aangifte
Nadat agenten “het slachtoffer” hiermee confronteerden wilde hij geen aangifte meer doen Ook wilde de jongen geen duidelijkheid meer verschaffen over de toedracht van het incident. De politie heeft het onderzoek naar de vermeende straatroof afgerond. Het incident gaf veel onrust onder de lokale bevolking van Haren, mede gelet op het gewelddadige karakter wat door de jongen werd beschreven.

Kwalijke zaak
 

De politie en het Openbaar Ministerie constateren dat dit jaar in korte tijd al vier maal valse aangifte werd gedaan. Zij vinden het een zeer kwalijke zaak als capaciteit aan dergelijke zaken verloren gaat.