nieuws

08 aug 2002, 00:12

Steeds meer hennep verbouwd in provincie Groningen

Hennep wordt als landbouwprodukt populairder in Groningen en Drenthe. Steeds meer akkerbouwers gaan over tot de teelt van dit gewas dat ze leveren aan twee in Pekela gevestigde hennep-verwerkingsfabrieken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een van deze hennepfabrieken, Hempflax BV uit Oude Pekela, is er een steeds meer vraag naar hennep, waarvan de vezels worden geleverd aan onder meer de auto- en papierindustrie. Ook worden de vezels gebruikt als strooisel voor kleindieren en paarden.
Vorig jaar werd er nog op 750 hectare in vooral Groningen en Drenthe hennep geteeld, dit jaar is dat areaal uitgebreid tot 2700 hectare. Volgend jaar wordt het areaal naar verder uitgebreid tot 4000 hectare.
Voor de noordelijke boeren is hennep een aantrekkelijke nieuwe teelt, omdat ze daardoor hun bouwplan kunnen verbreden. Voordat ze aan de teelt beginnen sluiten ze contracten af met een van de twee in Groningen gevestigde hennepverwerkers: Hempflax in Oude Pekela en Hempron in Nieuwe Pekela.
Hempflax, dat in 1997 met de verwerking van hennep begon, heeft inmiddels 22 medewerkers. Volgens adjunct-directeur Jacob Veld is er vanuit met name de auto-industrie meer vraag naar halffabrikaten. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen gaat het bedrijf de productiecapaciteit uitbreiden, waarmee de komende 2,5 jaar een investering is gemoeid van 2,5 miljoen euro.