nieuws

10 jul 2002, 00:12

Steeds meer Groningers in geldproblemen

Het aantal Groningers dat voor schuldhulpverlening aanklopt bij het gemeentelijke bureau Geldzorg, is in de eerste helft van dit jaar met 20 procent gestegen. De mensen zeggen vooral in de problemen te zijn geraakt door prijsstijgingen na de invoering van de euro en de slechtere economie. Dat heeft het bureau Geldzorg dinsdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Verder blijkt volgens een zegsvrouw van de Groningse dienst dat de schuldenaars in eerste zes maanden ook dieper in het rood zijn komen te staan bij meerdere schuldeisers. Deze mensen krijgen een schuldsanering, een programma voor budgetbeheer of in het geval van acute financiële nood een doorverwijzing naar de gemeentelijke kredietbank.
Het bureau Geldzorg denkt dat de groeiende naamsbekendheid van de dienst ook een rol speelt bij de groei van haar klantenaantal met ruim tweehonderd personen. Groningse woningcorporaties en andere schuldeisers zouden hun schuldenaars sneller naar de dienst doorverwijzen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) presenteerde vorige week nog een onderzoek waaruit blijkt dat mensen met een minimuminkomen elke maand te weinig overhouden om de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral de koopkracht van grote gezinnen zou de afgelopen jaren sterk achteruit zijn gegaan.
Het Landelijk Platform voor Integrale Schuldhulpverlening presenteert 12 september de resultaten van een landelijk onderzoek naar de gemeentelijke schuldhulpverlening. Volgens projectleider W. van den Bichelaer van het Platform is al duidelijk dat de landelijke cijfers dicht bij de Groningse liggen. Zij wijst een aantal oorzaken aan. “Jongeren maken gemakkelijker schulden, mensen hebben te hoge hypotheken voor hun huis afgesloten en de euro wordt als een gulden uitgegeven”, aldus Bichelaer.
Ook voorzitter W. Pietersen van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet ziet een stevige toename van het aantal mensen dat voor schuldhulpverlening bij gemeentelijke diensten aanklopt. Hij wijst erop dat zij niet noodzakelijk allemaal schulden hebben. Een deel vraagt hulp omdat zij zelf geen overzicht meer hebben. “Er is een groeiend aantal Nederlanders dat moeite heeft zijn eigen geld te beheren”, concludeert Pietersen.