nieuws

22 jul 2013, 14:02

Stedenband Groningen-Moermansk 'verbijsterd' over arrestatie Van der Veen

De stichting stedenband Groningen-Moermansk is verbijsterd over de arrestatie van gemeenteraadslid Kris van der Veen en drie andere Nederlanders in het Russische Moermansk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de stichting komt de arrestatie als ‘een complete verassing’. In september vorig jaar werd er in Moermanks in bijzijn van burgermeester Rehwinkel nog een ‘House of equality’ geopend, bedoeld voor mensen met vragen rond homoseksualiteit. Ook moest het huis de discussie over homoseksualiteit in Rusland op gang brengen.

De stedenband zegt organisaties als LGBT Groningen en LGBT Murmansk te blijven ondersteunen in hun initiatieven om homo-emancipatie bespreekbaar te maken. Kris van der Veen, gemeenteraadslid voor GroenLinks, werd eerder in Moermansk opgepakt vanwege het verspreiden van ‘homopropaganda'.

Overigens lijkt het erop dat de zaak rond de vier Nederlanders, waaronder drie Groningers, wordt geseponeerd door de rechtbank in Moermansk. Van der Veen zegt echter nog geen officiele bevestiging te hebben gekregen.