nieuws

15 jun 2013, 12:12

Stationsgebied Groningen flink op de schop

Stationsgebied Groningen flink op de schop

Het stationsgebied in Groningen gaat komende jaren flink op de schop. Bij het hoofdstation komt een bustunnel en er komt een fly-over voor treinen naar Delfzijl en Roodeschool. Daarover zijn de gemeente, de provincie en omliggende gemeenten het eens geworden, zo meldt RTV Noord. Het gaat om alternatieve maatregelen ter compensatie van het afschieten van de regiotram. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bustunnel moet zorgen voor een betere verbinding van het zuiden naar het noorden van de stad. Ook biedt de tunnel de mogelijkheid om het busstation aan de zuidzijde van het station te bouwen. De bouw van de tunnel vergt een investering van 40 miljoen euro.

Voor treinen naar Delfzijl en Roodeschool komt er fly-over over de spoorlijn naar Leeuwarden. Hierdoor kunnen meer treinen over beide trajecten rijden. Zo gaan vier treinen per uur rijden tussen Groningen en Leeuwarden. De fly-over moet in 2017 klaar zijn en kost vijftig miljoen euro.

Op het station komen extra perrons en een nieuwe tunnel voor reizigers. In de plannen rijden er veel minder bussen over de Grote Markt.

Gemeenteraden en Provinciale Staten van Groningen en Drenthe moeten nog instemmen met de plannen.