nieuws

21 sep 2012, 23:11

Statenlid: ‘Dit is een duidelijke misinschatting van de verantwoordelijke autoriteiten’

‘Alle signalen waren duidelijk, de wanorde was voorspelbaar. Dit is een duidelijke misinschatting van de verantwoordelijke autoriteiten.’ Dat meldt het CDA Statenlid Patrick Brouns naar aanleiding van de rellen rond het Facebook-feestje in Haren. Hij schreef onderstaand blog op vrijdagavond, de avond van de rellen.’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Een onschuldige uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Je zult maar puber zijn en je beste vriendinnen via facebook uitnodigen. Tja vinkje vergeten. Naïef? Ik denk het wel. Verwijtbaar? Dat is aan anderen.


Ik woon in Haren. Niet zo ver weg van de stationsweg. Ik ging mijn zoon halen. Bbq op zijn crèche. Dat was nou een leuk feestje! Broodje, burger, worstje, salade en drankje. De heenweg was al door een afsluiting heen, de terugweg anderhalf uur later was er aardig wat meer politie op de weg.


Veilig gevoel? Niet echt moet ik zeggen.
Was er niet een noodverordening? Talloze jongeren op de pad, te voet, per fiets en sommige op dat moment per auto. Alcohol verboden? De blikjes en de flesjes waren duidelijk zichtbaar. Alle ingrediënten voor een explosieve situatie, zeker gezien de berichtgeving op radio, tv en internet. Alle signalen voor een explosieve sfeer.


En die komt er, rond half 9 in de avond. De ME overrompelt? Te weinig mankracht in eerste instantie. Rellen, dranghekken die worden gegooid, vuurwerk (dat was er al om half 7 overigens), verkeersborden, lantaarnpalen die sneuvelen.


Waar zijn de verantwoordelijken. Waar is de veiligheidsverantwoordelijke, de burgemeester???? En de kosten (maatschappelijk)? De samenleving kan hier niet alleen voor opdraaien. Onwetendheid is 1, maar er is ook nog opvoeding en verantwoordelijkheid. Daar kun je niet voor weglopen als ouder.
Wat er nu gebeurd is, de escalatie, kun je zien aankomen, je voelde het, alle media, regionaal en landelijk was aanwezig. Het loopt desondanks vreselijk uit de hand. De politie en ME zijn onderbezet op het moment dat het escaleert. Hoe kan dat? Al dagen is bekend wat er op facebook gebeurt. We maken live mee dat de verslaggever van RTV Noord door de ME wordt belaagd.


Wie is nu de oorzaak? “ We hebben je genoeg gewaarschuwd” is letterlijk de boodschap van een ME’er aan de verslaggever. We hebben je genoeg gewaarschuwd? Kom nou toch! Alle signalen waren duidelijk, de wanorde was voorspelbaar. Dit is een duidelijke misinschatting van de verantwoordelijke autoriteiten.


Laat de verslaggever met rust en pak de echte problemen aan. En laat die verslaggever vooral verslag geven van wat er gebeurd. Mensen die in de omgeving wonen hebben recht om te weten wat er gebeurd. Niet veilig in je eigen wijk en huis. Erger kan toch niet.
En de verantwoordelijke autoriteiten? Ik zou mijn mening kunnen uiten. Ik laat dat nu achterwege. Ik hoop en verwacht dat ze daarover nadenken en de juiste consequentie trekken….’’

Patrick Brouns
Fractievoorzitter CDA
Provinciale Staten
Groningen