nieuws

20 okt 2012, 11:11

Standbeelden Groningen krijgen een muts op

In Groningen krijgen de standbeelden op de Grote Markt, Waagplein, Stationplein, Harmoniegebouw, Hereplein en Oude Kijk in ’t Jat maandag een muts op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

. Ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Geleen komen standbeelden in actie voor kinderen in Centraal-Azië. De actie is een initiatief van vrijwilligers van kinderrechtenorganisatie Save the Children, die hiermee de aandacht vestigen op de start van de nieuwe actie: Brei een mutsje voor Centraal-Azië.


In 2010 ontving Save the Children bij de eerste landelijke brei-actie ruim 200.000 mutsjes. Ook dit jaar roept Save the Children het Nederlandse publiek op om hun betrokkenheid te tonen bij de toekomst van kinderen wereldwijd. Honderden basisscholen in Nederland breien mee, net als zorginstellingen, breiwinkels en duizenden particulieren.

De mutsjes worden uitgedeeld aan ouders van pasgeboren kinderen in Centraal-Azië. Zij krijgen het mutsje als kraamcadeau op het moment dat ze hun kindje officieel registreren.


Want je zult maar geboren worden in een arm land als Tajikistan of Kirgizië. Veel kinderen hebben er geen toekomst, simpelweg omdat ze officieel niet bestaan. Ouders doen geen aangifte van de geboorte van hun baby, waardoor ze geen toegang hebben tot medische zorg, onderwijs en bescherming. Voor baby’s is toegang tot medische zorg juist essentieel om de eerste jaren te overleven.