nieuws

19 mrt 2002, 00:12 door Hans de Preter

Stagnatie in college-vorming Groningen; wrijving GroenLinks-VVD

Het vlot niet erg met de vorming van een nieuw college van B en W van Groningen. De traagheid bij de besprekingen heeft geleid tot irritatie bij de fractie van het CDA.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

CDA lijsttrekker en momenteel (nog) wethouder René Paas laat in een schriftelijke verklaring weten dat hij vindt dat informateur Willem Smink nogal veel tijd nodig heeft om in afzonderlijke gesprekken de posities van de verschillende partijen in kaart te brengen. Pas morgenvroeg praten partijen voor het eerst rechtstreeks met elkaar. Bij de besprekingen zitten nog steeds de vijf partijen PvdA, VVD, Groen Links, CDA en SP aan tafel.
Volgens CDA lijsttrekker Paas hoeven de onderhandelingen eigenlijk helemaal niet zo traag te verlopen in Groningen. Wat hem betreft kan de SP beter meteen uit het overleg gekieperd worden. ‘De SP sluit de VVD uit. CDA en VVD hoeven niet met de SP en ongeveer iedereen wil verbreding met GroenLinks. Het beeld is glashelder. Aan de slag dus!’.
Maar ongetwijfeld zal Paas zelf ook wel snappen dat het niet zo simpel ligt in Groningen. Want dankzij de verkiezingsuitslag verkeert GroenLinks in een tamelijk riante onderhandelingspositie. De Groningse PvdA heeft namelijk eerder laten weten dat het nieuwe college op grond van de verkiezingsuitslag linkser moet worden dan het vorige. Dat betekent minimaal dat ofwel GroenLinks ofwel SP mee gaat doen. En aangezien de SP al liet weten dat die partij niet met de VVD in één college wil, kan GroenLinks forse eisen stellen aan deelname. Tel uit je winst!
Maar mogelijk vallen die eisen echter weer slecht bij de VVD. In haar politieke dagboek in het Groninger Dagblad Stad liet lijsttrekker Karin Dekker van GroenLinks een onverhuld dreigement horen aan de lijsttrekker van de VVD, Koen Schuiling. ‘Koen Schuiling moet z’n hand niet overspelen’, zo liet ze weten. Er lijkt dus sprake te zijn van enige wrijving tussen VVD en GroenLinks.
Overigens zou Karin Dekker moeten oppassen dat ze zelf ook niet haar hand overspeelt. Want het interessante aan de huidige verkiezingsuitslag is dat er tal van coalities mogelijk zijn. Ook een van PvdA, VVD, CDA, D66 en Student en Stad, bijvoorbeeld, waarmee een nieuw college ook wat linkser wordt dan het vorige. Student en Stad heeft de afgelopen jaren vaak vergelijkbare standpunten ingenomen als GroenLinks. Daarmee zou dus kunnen worden voldaan aan de wens van de PvdA. Het blijft dus spannend in Groningen, met als vanouds een comfortabele positie voor de PvdA die de partners maar voor het uitkiezen heeft.