nieuws

04 mrt 2010, 01:01

*Stadspartij wint flink, maar PvdA blijft grootste in Groningen * Winst GroenLinks en D66 in Stad blijft beperkt

De Stadspartij is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Groningen. Maar de Partij van de Arbeid die fors verliest, blijft wel veruit de grootste partij in Groningen. De SP verliest in Groningen. GroenLinks blijft gelijk in zetelaantal en de VVD pakt er een zetel bij. Al met al heeft de linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP haar meerderheid verloren in de Groningse gemeenteraad. Toch blijft er een meerderheid in de Groninger gemeenteraad voor ingrijpende plannen als het Groninger Forum en de komst van de tram. Ziedaar de belangrijkste conclusies uit de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 3 maart in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De PvdA in de stad Groningen zag het aantal zetels dalen van 12 naar 9. De SP daalde van 7 naar 4, terwijl GroenLinks anders dan in andere steden niet groeide en haar zetelaantal van 5 wist te handhaven. Het CDA wist haar zetelaantal van 3 te behouden, terwijl ook de ChristenUnie haar zetelaantal van 2 wist te behouden.
De Stadspartij van Robert Prummel zag haar oppositie tegen de plannen voor het Groninger Forum en de Tram beloond met een stevige groei en gaat van 2 naar 5 zetels. D66 groeide ook, maar minder hard dan gehoopt: van 2 naar 3 zetels. De fractie van Student en Stad zag haar zetelaantal van 1 behouden blijven. Nieuwkomer in de Groningse gemeenteraad is de Partij van de Dieren: die krijgt er 1 zetel bij.

Nieuw college?
Het zal buitengewoon lastig worden om een nieuw college van B en W van Groningen te vormen. De SP heeft zich de afgelopen jaar zeer loyaal getoond en de plannen voor het Groninger Forum gesteund, nadat de bevolking zich daar in een referendum voor had uitgesproken. Zelf was de SP daar aanvankelijk tegen geweest, maar men legde zich er bij neer. Maar die boodschap bleek lastig uit te leggen aan de achterban. Daarom is nog niet duidelijk of de SP in een nieuw college terug zal/wil keren.
In elk geval is er nog wel redelijk veel steun voor het Groninger Forum en de tram. Partijen die die plannen steunen zijn: PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Student en Stad. Samen hebben deze partijen 25 van de 39 zetels. Maar de vraag is of er ook zo’n coalitie zal komen. Het CDA heeft al laten weten eventueel in een nieuw college te willen stappen. ‘Maar dan wel op onze voorwaarden’, aldus fractievoorzitter Jan Seton.