nieuws

25 sep 2002, 00:12

Stadspartij wil historische herbouw Grote Markt

De Stadspartij Groningen wil dat de Grote Markt haar historische karakter terugkrijgt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de partij is de aandacht na de oorlog te sterk gericht geweest op ‘losse’ stedenbouwkundige ontwerpen en bouwplannen. Dit is de samenhang van de Grote Markt niet ten goede gekomen, vindt de Stadspartij. ‘’Zowel de noord- als de oostwand zijn hierdoor in hun historische karakter aangetast,’’ laat de partij weten.
De discussie over de toekomst van de Grote Markt moet daarom terug naar de kern, vindt de partij. Hierbij moet de Grote Markt als één geheel worden beschouwd, waarbij de vooroorlogse stedenbouwkundige situatie uitgangspunt is en het herbouwen van de historische gevelwanden moet worden overwogen. Dit kan resulteren in een exacte kopie of in zogenaamde historische nieuwbouw.
Als de Grote Markt in de vooroorlogse situatie wordt herbouwd, zal de hele binnenstad aantrekkelijker worden, zo voorziet de Stadspartij. ‘’In de toekomst zullen oude, historische binnensteden nog meer dan vandaag om hun sfeer gewild zijn. Het is een niet te onderschatten product in de toeristische marketing. Niet alleen toeristen maar ook de Stadjers en winkeliers hebben er belang bij, dat de historische binnenstad aantrekkelijker en sfeervoller is, zodat men er langer wil verblijven,’’ zegt de partij.
De Stadspartij organiseert donderdag 26 september een discussieavond over het reconstrueren van het historische karakter van de Grote Markt. Beno Hofman vertelt hier hoe de huidige Grote Markt tot stand is gekomen. Gerard Offerman en Yvonne Rutgers zijn inleidende sprekers. De discussie wordt geleid door onafhankelijk voorzitter Ynte de Groot. De discussie vindt plaats in de Bonte Koe in Groningen.