nieuws

09 nov 2012, 09:09

Stadskanaal in actie tegen gehoorschade kinderen

B en W in Stadskanaal gaan op initiatief van het CDA maatregelen nemen om gehoorschade bij kinderen en jeugd te voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel kinderen en jongeren lopen in uitgaansgelegenheden en bij festiviteiten nog altijd gehoorschade op. Maar liefst 93 procent van de jongeren heeft na een avondje disco piepende oren, wat kan leiden tot blijvende gehoorschade, publiceerde het AD onlangs. Het CDA in de gemeente Stadskanaal wil dit probleem in de eigen gemeente de hand bieden. Dat plan wordt gesteund door de gemeenteraad en het college van B & W.

Inmiddels zijn over dit onderwerp ook kamervragen gesteld, maar het Kanaalster CDA wil een landelijke aanpak niet afwachten en stelde het aan de orde tijdens de begrotingsvergadering maandagavond. De partij kreeg bijval van zowel de raad als het college.


De christen-democraten dit probleem aan te kunnen pakken met bijvoorbeeld een campagne om jongeren bewust te maken van deze gevaren. Daarnaast kan het aan de orde komen tijdens regulier overleg van het gemeentebestuur met de lokale horeca.
,,De verbindingen in de lokale gemeenschap zijn kort en sterk, daarvan kun je goed gebruikmaken. De noodzaak is duidelijk, de maatschappelijke gevolgen van dit probleem zijn groot’’, zegt Plieger. ,,Wij denken dat we qua preventie lokaal heel wat kunnen bereiken.’’


Het college van B & W gaf volgens Plieger aan het ‘een goed plan te vinden en het op te gaan pakken’. Hoe dit exact gaat gebeuren, is nog niet bekend. Volgens de CDA-fractievoorzitter kan de eerste stap zijn dat het gemeentebestuur dit onderwerp aan de orde stelt tijdens regulier overleg met de lokale horeca:

,,Daarin kan het college dit onder de aandacht brengen en aandringen op het nemen van preventieve maatregelen. Ook denken wij aan een verdere uitwerking in het convenant van de gemeente Stadskanaal met de horeca in de gemeente.’’