nieuws

20 jun 2010, 11:11

Stadjers willen studentenstop

Bewoners van een aantal Groningse wijken hebben bij de gemeente gevraagd om een studentenstop voor die wijken. Een woordvoerder van de gemeente heeft zaterdag een bericht daarover in het NOS Journaal bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel bewoners in wijken aan de rand van de stad, zoals Vinkhuizen en Paddepoel, vinden dat de groeiende studentenpopulatie voor te veel overlast zorgt. De gemeente werkt momenteel aan een grootschalige inventarisatie van het probleem. In het najaar buigt de gemeenteraad zich over de resultaten van die inventarisatie.

De discussie doet zich vooral voor in wijken waar gezinshuizen zijn opgekocht door particulieren om studenten te huisvesten. De levensstijl en het dagritme van de studenten botst hier snel met dat van werkende Groningers, zo stelt de zegsman.

Groningen kent naar eigen zeggen één van de grootste studentenpopulaties van Nederland. De noordelijke hoofdstad telt 190.000 inwoners. Een op de vijf bewoners is student. Voor veel straten in het centrum geldt de regel dat niet meer dan 15 procent van de bewoners student mag zijn.

De woordvoerder van de gemeente beklemtoont dat niet alleen Groningen worstelt met problemen rond de studentenhuisvesting. ,,Veel steden en universiteiten en hogescholen zoeken met woningcorporaties naar structurele oplossingen om studenten goed te kunnen huisvesten'', stelt hij.

De Wageningen Universiteit stelde onlangs in augustus en september hotelkamers te gaan afhuren om internationale studenten onder te brengen.