nieuws

29 mei 2002, 00:12

Stad wil discussie over ‘Grandeur van Groningen’

De film ‘De Grandeur van Groningen’ die vanavond om zeven minuten voor elf op Nederland 1 wordt uitgezonden, en waarin een uitvoerig portret wordt geschilderd van de stad Groningen, moet een impuls geven aan discussies over de toekomst van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de film ‘De Grandeur van Groningen’ schildert de Amsterdamse filmmaker Ireen van Ditshuijzen een uitvoerig portret van het hedendaagse Groningen. Van Ditshuijzen raakte tijdens het maken van de film steeds meer onder de indruk van Groningen.
In de film worden ook dilemma’s duidelijk waar stadsbestuurders mee te maken krijgen. Want politici willen Groningen graag verder ontwikkelen, maar initiatieven stuiten vaak op weerstand. Volgens woordvoerder Alfred Kazemier blijkt dat onder meer uit een interview met de vroegere wethouder Y. Gietema, over het Groninger Museum. Aanvankelijk waren veel Groningers tegen de bouw van dat museum, maar toen het er eenmaal stond sloeg dat gevoel om in trots. Maar ook zijn er scènes in de Oosterparkwijk die laten zien welke fraaie resultaten de opknapbeurt van bijvoorbeeld de Gerbrand Bakkerstraat opleveren. Maar de oorspronkelijke bewoners beklagen zich vervolgens dat zij de nieuwe huizen niet meer kunnen betalen. Ook het vertrek van FC Groningen uit de Oosterparkwijk wordt door buurtbewoners betreurd, hoewel dat vertrek uiteindelijk in het belang van de club is.
Zo komen er meer dilemma’s aan de orde. Om die reden heeft de gemeente op haar website de mogelijkheid geopend om na afloop van de film te reageren op een speciaal forum. Dat forum is te vinden op het adres: www.groningen.nl