nieuws

26 sep 2012, 22:10

Groningen nu ‘’onbestuurbaar’’; presidium moet maar begroting opstellen

Groningen heeft te maken met een van de ingrijpendste politieke crises van de afgelopen tientallen jaren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit interviews met de fractievoorzitter van GroenLink en PvdA voor RTV Noord blijkt dat er sprake is van een enorme vertrouwensbreuk tussen enerzijds PvdA en GroenLinks en anderzijds SP en D66. De wethouders van deze laatste partijen hadden woensdagmorgen laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de komst van een tram. Voor de rest wilden ze wel verder werken aan het maken van een begroting.

Maar volgens fractievoorzitter Arjan de Rooij van de PvdA hadden SP en D66 de consequenties moeten trekken en dan ook hun wethouderszetels moeten opgeven. ‘Als twee wethouders het niet eens zijn met zo iets ingrijpends als de tram maar wel blijven zitten, dan is de stad onbestuurbaar geworden en kan ik me voorstellen dat de andere wethouders hun positie ter beschikking hebben gesteld’.

Woensdagavond werd er langdurig overleg gepleegd. De politici zullen toch snel orde op zaken moeten stellen, want officieel moet Groningen dinsdag een begroting klaar hebben. Er is dus ook grote tijdsdruk. De Rooij stelde daarom voor dat het presidium – een overleg van fractievoorzitters – maar moet proberen een begroting vast te stellen.