Nieuws

Staatssecretaris Joop Atsma: 7 miljoen euro voor verbeteren veiligheid op de Eems en het Wad

Staatssecretaris Joop Atsma (CDA) heeft tijdens een bezoek aan de Eemshaven en Groningen Seaports bekend gemaakt te willen investeren in verbetering van de veiligheid op de Eems en het Wad. Dat is noodzakelijk door de groei van de Eemshaven en de intensievere scheepvaart


Leestijd: 1 minuut

De kwetsbare en unieke Waddenzee in de nabijheid van een groeiende Eemshaven stelt eisen aan de veiligheid. Het rijk investeert 7 miljoen euro in verbetering van de veiligheid op de Eems en het Wad en staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) geeft daarbij voorrang aan het realiseren van een verkeersbegeleidings-syteem voor de scheepvaart naar de Eemshaven. Dat blijkt uit zijn reactie op het rapport “Veiligheid bieden, veiligheid krijgen” dat Atsma vijdag kreeg overhandigd van vertegenwoordigers van Groningen Seaports en de Waddenvereniging.

“Het is van het grootste belang dat we in dit gebied rampen voorkomen. Het Wad is uniek en kwetsbaar en moeten we beschermen. Daarom ligt mijn prioriteit bij het realiseren van een adequaat verkeersbegeleidingssysteem voor de scheepvaart.

Met dat systeem kunnen schepen veilig en zonder problemen naar en van de Eemshaven worden begeleid”, licht Atsma toe tijdens zijn bezoek aan de Eemshaven.

Eind september zullen Nederland en Duitsland in de Eems-commissie hierover besluiten nemen. Alles is erop gericht dat het verkeersbegeleidings-systeem in 2013 grotendeels in werking kan zijn.
In het overhandigde rapport staan 50 aanbevelingen voor verbetering van de veiligheid op de Eems en het Wad. Atsma sprak waardering uit voor het feit dat bedrijfsleven, natuurorganisaties en mede-overheden voor dit rapport de handen in één hebben geslagen.

“Blijft u vooral samen optrekken en uw kennis met elkaar delen. Dit advies biedt concrete en praktische suggesties, waarmee wij zeker ons voordeel zullen doen”, aldus Atsma.
Rijkswaterstaat is bezig met de voorbereiding van een nieuwe Capaciteitennota, waarvan een calamiteitenplan deel uit moet maken. De huidige Capaciteitennota dateert uit 2006. De groeiende Eemshaven en het toenemend scheepvaartverkeer, met ondere andere olie, vereist een actualisatie. Omdat het unieke en kwetsbare werelderfgoed Waddenzee optimale bescherming verdient.