nieuws

27 dec 2013, 11:11

Staat betaalt groot deel van aardbevingsschade NAM

Van elke euro die door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt uitgekeerd aan schadeclaims, wordt ongeveer 64 cent betaald door de Nederlandse Staat. Dat zegt Energie Beheer Nederland (EBN) vrijdag. Volgens het EBN heeft de Staat tot nu toe voor 160 miljoen euro meebetaald aan schade die is ontstaan door gaswinning in Groningen. EBN vormt samen met de NAM de Maatschap Groningen die de aardgasbaten verdeelt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NAM keerde sinds de aardbeving in Huizinge, vorig jaar augustus, ongeveer 50 miljoen uit aan mensen met schade. Met dat geld zijn 5428 claims afgehandeld, terwijl er ongeveer 12.000 meldingen zijn binnengekomen. De provincie Groningen en het Rijk kregen sinds 1983 ook al zo’n 200 miljoen euro voor andere schades als gevolg van bodemdaling. Zo moeten er regelmatig nieuwe gemalen worden gebouwd, omdat de bodem daalt.

 

Volgens een woordvoerder van EBN vloeit ongeveer 90 procent van de opbrengsten van aardgas terug in de Nederlandse Staatskas. Tot nu werd er voor ongeveer 250 miljard euro aan aardgas uit de bodem gehaald.