nieuws

11 jul 2008, 10:10

St. Lucas ziekenhuis maakt daling sterftecijfers bekend

Het st. Lucas ziekenhuis in Winschoten heeft over 2006 te maken gehad met een dalend sterftecijfer. Dat heeft het ziekenhuis vandaag bekend gemaakt. Het st. Lucas ziekenhuis staat met een Hospital Standard Mortality Ratio-score (HSMR) van 84.9 op de zevende plaats in de ranglijst van ziekenhuizen met een laag sterftecijfer. In 2005 stond het ziekenhuis nog op een veertiende plaats met een HSMR van 87.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds een aantal jaren wordt in Engeland en in de VS de Hospital Standard Mortality Ratio (HSMR) bepaald. Dit is een verhouding tussen het aantal patiënten wat verwacht mag worden te overlijden en het werkelijk aantal overleden patiënten. Als de HSMR hoger is dan 100, dan sterven er in het betreffende ziekenhuis meer patiënten dan op grond van de patiëntenmix mag worden verwacht.

Nog onduidelijk is, of de HSMR geschikt is als openbare en objectieve maatstaf voor de kwaliteit van de zorg van ziekenhuizen. Dit wordt nog onderzocht. Echter kunnen ziekenhuizen tot die tijd de ratio al gebruiken voor interne kwaliteitsverbetering. Er zijn in Nederland nog relatief weinig ziekenhuizen die gebruik maken van de ratio.