Nieuws

Sprookjesachtige Kerst:Russische taferelen in Groninger Museum

Wie zich in de Kerstvakantie wil onderdompelen in de sprookjesachtige wereld van het oude Rusland, kan vanaf zaterdag 15 december terecht in het Groninger Museum. Vanaf die dag is daar dan de tentoonstelling ‘Russische sprookjes, volksverhalen en legenden’, te zien met soms reusachtige, kleurrijke doeken van in Rusland beroemde meesters.


Leestijd: 2 minuten

Zo zijn bijvoorbeeld ‘Ivan de Tsarenzoon rijdt op de Grijze Wolf’ en ‘het Sneeuwmeisje’ te zien, die bijna een hele museumwand bedekken. Het is de eerste keer dat enkele van deze werken buiten Rusland te zien zijn. Eerder al trok een tentoonstelling van de Russische schilder Ilja Repin honderdduizenden bezoekers naar Groningen.

Hoogtepunten in deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 6 april 2008, zijn schilderijen van Viktor Vasnetsov, Nikolaj Roerich, Michail Vroebel, Elena Polenova en Vasili Kandinsky en illustraties van Ivan Bilibin.

‘Sommige van deze schilderijen zijn voor de Russen van enorme betekenis. Ze vormen als het ware de ziel van Rusland. De sprookjesachtige gebeurtenissen gaan vaak over de geschiedenis van Rusland en zijn bekend geworden bij een zeer groot Russisch publiek. Sommige werken zijn in Rusland zelfs zo bekend dat het een soort ikonen uit de Russische kunstgeschiedenis zijn geworden. Het is fantastisch dat we vanuit Rusland medewerking hebben gekregen om deze beroemde werken in Nederland ten toon te mogen stellen’, vertelt Patty Wageman, adjunct-directeur van het Groninger Museum.

Dat het Groninger Museum de waardevolle werken van soms twintig vierkante meter hier te toon kon stellen is mede te danken aan financiële steun van Gasunie en Gasterra, maar ook aan het feit dat het Groninger Museum al drie keer eerder grote tentoonstellingen aan Russische kunst wijdde. Behalve aan Ilja Repin waren dat tentoonstellingen gewijd aan het ‘Het Russische Landschap’ en ‘In dienst van Diaghilev’.

Omdat het gaat om grotendeels figuratieve werken met enorme sprookjesachtige taferelen, vooral geschilderd in de negentiende eeuw, vol Russisch-Orientaalse elementen, verwacht het Museum dat het een breed publiek in Nederland kan aanspreken. Niet alleen voor volwassenen en senioren, maar ook voor kinderen zullen de reusachtige doeken tot de verbeelding spreken, zo hoopt het Groninger Museum.

Volgens Patty Wageman kwamen sprookjes in Rusland al honderden jaren voor in de folkloretraditie, maar werden ze in de negentiende eeuw een volwaardig thema binnen de schilderkunst. Ze werden door de Russische schilders gebruikt die op zoek waren naar een eigen ‘Russische’ identiteit, als reactie op de toename van de westerse invloeden in Rusland na tsaar Peter de Grote.
Deze zoektocht naar de oorspronkelijke Russische traditie leidde tot een eigen stijl in de Russische schilderkunst.