nieuws

27 feb 2002, 00:12

Spraakcomputer haalt mens de komende tientallen jaren niet in

Onderzoekers verspreid over de wereld, op vele universiteiten en grote internationale ondernemingen, zijn er nog altijd niet in geslaagd perfecte spraakherkenningcomputers te bouwen. Maar af en toe worden er sprongen vooruit gemaakt. Zo werd in Groningen een computer ontwikkeld die in staat is beter achtergrondgeluiden weg te filteren, zodat stemmen beter verstaanbaar worden. ‘’Maar we zijn er nog lang niet’’, aldus hoogleraar Biofysica en Biomedische Technologie H. Duifhuis aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘’Er is nog veel onderzoek te doen voordat hulpmiddelen zo goed zijn als het menselijk oor’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de jaren zeventig werd optimistisch geredeneerd dat rond het jaar 2000 er allang computers zouden bestaan die goed naar mensen konden ‘luisteren’. ‘’Maar er werd onvoldoende rekening mee gehouden dat spreektaal niet altijd grammaticaal correct is. Sprekende mensen kunnen daar mee omgaan, ze zijn het gewend. Computers niet. Vrije zinnen en iets andere woorden worden niet goed begrepen.’’
Er wordt al vele jaren onderzoek verricht door bijvoorbeeld telefoonmaatschappijen en andere grote bedrijven. Maar de vooruitgang die juist door hen wordt geboekt valt vaak tegen, aldus Duifhuis. ‘’Universiteiten hebben in dit soort werk een lange traditie en hebben brede kennis in huis. Het vergt kennis van taal, logica, techniek en fysica, maar ook van psychologie om spraakherkenningproblemen aan te kunnen’’, zegt hij. ‘’Het technische gedeelte is bijvoorbeeld soms goed, maar dan ontbreekt het weer aan zogeheten cognitieve kennis, dus hoe computers taal herkennen. Er is veel werk gedaan, maar er zijn nog altijd stukken in de ontwikkeling waar het lang stil stond. Pas met de komst van snellere computers in de laatste jaren werd het mogelijk daar wat aan te doen. Maar de machine zal de mens mogelijk pas over tientallen jaren inhalen’’.