nieuws

29 apr 2002, 00:12

Spoorverbinding Nieuweschans-Leer na twee jaar hervat

Vervoerder NoordNed gaat per 1 juni een spoordienst tussen Nieuweschans en Leer (Duitsland) verzorgen. Er zullen voorlopig drie maal per dag Duitse treinen rijden met NoordNed-medewerkers op dit baanvak, maakte NoordNed vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot 1 juni moeten reizigers nog overstappen in Nieuweschans als ze van Groningen naar Duitsland willen. Maar vanaf uiterlijk 15 december rijden Duitse treinen in één keer door naar Leer en vice versa. Overstappen is dan niet meer nodig. Het door NoordNed-medewerkers bemannen van Duitse treinen is een gevolg van het feit dat Nederlandse treinen niet op Duits spoor mogen rijden en andersom wel, dit in verband met onder meer afwijkende veiligheidseisen in de buurlanden.
De hervatting van de verbinding, die twee jaar buiten gebruik was, liep eerder vertraging op doordat spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn te laat was met de aanvraag van een vergunning om in Nederland te mogen rijden. Deze gang van zaken leidde tot irritatie van onder meer de provincie Groningen, die de Duitsers gebrek aan actie verweet.