nieuws

17 nov 2012, 12:12

Spoorlijn Groningen – Leer gaat Wiederline heten

‘Wiederline’. Dat wordt de nieuwe naam van de spoorlijn tussen Groningen en Leer. De naam werd vrijdag 16 november onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bad Nieuweschans. Naast een eigen naam krijgt de spoorlijn een eigen logo en een eigen website. Daarmee moet de spoorlijn bekender worden onder het publiek en meer reizigers trekken. De provincie Groningen werkt samen met Arriva en het Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen om het gebruik van de trein op de lijn Groningen – Leer te bevorderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De naam ‘Wiederline’ is ontstaan door een combinatie van het Groninger en het Oost-Friese dialect, die veel met elkaar gemeen hebben. De woorden ‘Wieder’ en ‘Line’ bestaan in beide dialecten. Uit ervaringen elders in het land blijkt dat trein- of busverbindingen met een eigen naam meer reizigers trekken, zoals bij de Merwede-Lingelijn bij Dordrecht en de Valleilijn tussen Amersfoort en

Vanaf 9 december rijdt er dagelijks elk uur een trein tussen Groningen en Leer. Door de week en op zaterdag rijden er dan 15 treinen per dag. Nu zijn dat er nog 8. Op zondag gaan er 8 treinen per dag rijden. Dat zijn er nu 7. Een treinrit van Groningen naar Leer duurt ruim een uur.