nieuws

22 mrt 2003, 00:12

Spontane demonstratie Groningen was grootste in het land

Op de Grote Markt in de stad kwamen gisteren zeker vijfhonderd mensen bijeen om te demonstreren tegen de oplaaiende oorlog in Irak. Zowel het Comité Stop de Oorlog als de politie waren verrast door de hoge opkomst, omdat de geplande grote betoging pas vanavond is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de Grote Markt waren een aantal sprekers te horen en werd een minuut stilte gehouden. De groep betogers liep spontaan door de Herestraat, tot verbazing van het handjevol aanwezige politiemensen. Ondanks de koopavond verliep het rondje binnenstad zonder problemen. Het winkelend publiek keek slechts even vreemd op. Meest geroepen leuze was ‘geen bloed voor olie’.
De verwachting van de organisatie was dat donderdag een waarschijnlijk kleine groep mensen toch al de eerste avond na de eerste aanvalsgolf op de markt zou zijn. Ook was er informatie voor belangstellenden aanwezig over de situatie in het Midden-Oosten. Maar de actiebereidheid bleek dus direct groot. Nergens anders in het land kwamen zoveel mensen bijeen. De verwachtingen van actievoerders voor vrijdagavond zijn nu hooggespannen. ‘’Als er nu al honderden mensen komen, dan komen er vrijdag misschien wel duizenden’’, aldus een actievoerder.