Nieuws

Spiegelgladde stenen Groninger binnenstad krijgen ruwe opvolgers in Rode Weeshuisstraat

De Groningse binnenstad lag er dankzij frisse gele steentjes enkele jaren geleden bij als om door een ringetje te halen. Maar mensen die alle kanten opglibberden konden het enthousiasme voor de steensoort niet delen. Ook de gemeente is achteraf niet blij met de keuze voor die steen. Daarom is in de Rode Weeshuisstraat (achter V&D) nu een stroevere variant neergelegd.


Leestijd: 2 minuten

Wethouder Jannie Visscher (Stadsbeheer) plant vrijdagochtend 4 december om 10.00 uur een vijftienjarige iep in de Rode Weeshuistraat/hoek Ebbingestraat. Hiermee is de herinrichting van de Rode Weeshuisstraat officieel afgerond. Bij het herinrichten van de straat is gebruik gemaakt van een ruwere variant van de bekende gele ABC-klinker. Doordat deze steen ruwer is, geeft het een stroever oppervlak. Daarnaast is het riool onder de Rode Weeshuisstraat de afgelopen periode geheel vernieuwd.

De gele steen die de gemeente Groningen gebruikt heeft voor de herinrichting van de Rode Weeshuisstraat, is een ruwere variant van de ABC-klinker die in de Groninger binnenstad ligt. De laatste jaren werd steeds duidelijker dat deze klinker weliswaar zeer mooi oogt, maar ook zeer glad kan zijn voor wandelaars en fietsers. Bij de ruwere variant – die voldoet aan de nu geldende landelijke gladheidsnormen – is bij de productie de klei een keer minder gezeefd. Dat levert een ruwere variant op van de gele ABC-klinker die de gemeente Groningen al jaren in de binnenstad gebruikt. Behalve in de Rode Weeshuisstraat ligt de ruwere variant van de gele steen ook al op het Kwinkenplein, aan de kant van café Konditorei Bommen Berend.

Sinds mei van dit jaar is de Rode Weeshuisstraat steeds in delen afgesloten voor het verkeer. De afsluiting was onvermijdelijk bij de aanleg van een nieuw riool, midden in de rijbaan. De straat moest van gevel tot gevel open om ook elk pand van een nieuwe huisaansluiting op het riool te voorzien. De stadsarcheoloog was voorafgaand aan het werk bijzonder nieuwsgierig naar wat er onder de oude bestrating zou worden aangetroffen. In tegenstelling tot vele andere straten in de binnenstad was hier nog niet eerder in de grond gespit naar het verleden. Het archeologisch onderzoek toonde aan dat de oude rooilijn van de bebouwing ongeveer in het midden van de huidige weg heeft gelegen. Verder zijn er funderingen gevonden van 12e of 13e eeuwse bebouwing.