nieuws

21 aug 2009, 13:01

Spetterend feest opent Delfsail 2009; miljoen bezoekers verwacht

Ilse de lange en Marco Borsatot behoren tot de top-attracties die vrijdagavond officieus zorgen voor de opening van Delfsail 2009. Het echte Delfail gaat zaterdagmorgen vanaf tien uur van start. Niet in Delfzijl, maar eerst in de Eemshaven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Delfzijl gaat zaterdagmorgen voor de vijfde keer het vijfdaagse zeilevenement Delfsail van start. In totaal 32 grotere, klassieke zeilschepen, zogenaamde tall-ships afkomstig uit de hele wereld , zijn dan tot met woensdag 26 augustus in noordelijke zeehaven te bewonderen. In het kielzog van de zeilschepen varen honderd kleinere schepen mee. De organisatie verwacht in totaal tussen de achthonderdduizend en een miljoen bezoekers bij dit gratis evenement, aldus vrijdagmiddag een woordvoerder.

Het evenement begint zaterdagmorgen met een ‘Parade of Sail’, waarbij de schepen vanuit de tweede Groningse zeehaven, de Eemshaven, samen naar Delfzijl varen. De grotere schepen vertrekken uity de Eemshaven vanaf ‘’s morgens tien uur en zullen vanaf twee uur ‘’s middags afmeren in Delfzijl. De Parade van Tall Ships wordt begeleid door zo’n dertigtal partyschepen, een vloot van het Varend Erfgoed en vele andere schepen, die de windjammervloot begroeten.

Onder de deelnemende tallships zijn beroemde namen als de Kruzenshtern uit Rusland, de HMS Bounty uit de Verenigde Staten en de Stad Amsterdam uit Nederland.