nieuws

14 okt 2009, 10:10

Heldere meteoor raast met harde knal over Groningen

Veel mensen in de provincie Groningen hebben dinsdagavond rond een uur of zeven een vuurbol in de lucht gezien. Volgens sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ging het om een zeer heldere meteoor die op een gegeven moment in drie stukken uiteenspatte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jurriens zei uit heel Nederland ongeveer honderd meldingen te hebben ontvangen van mensen die de vuurbol hebben gezien. Het KNMI meldde ook een behoorlijk aantal telefoontjes te hebben ontvangen. ,,De vuurbol was bijzonder helder, terwijl het nog niet helemaal donker was'', aldus de sterrenkundige.

Het KNMI bevestigde dinsdagavond dat de seismoloog van het instituut om 19.05 uur een duidelijk signaal heeft geregistreerd dat wijst op een meteoor. Volgens een woordvoerder scheerde de meteoor vanuit het noorden over Nederland.

Uit de provincie Groningen kreeg Jurriens ook meldingen van mensen die gerommel of een knal hoorden op het moment dat de meteoor voorbijkwam. Anderen zeiden het gebouw waar ze zich in bevonden, te voelen trillen.

Jurriens deed dinsdagavond een oproep aan bedrijven en instanties met een bewakingscamera om te kijken of het fenomeen op band staat.