nieuws

20 nov 2001, 00:12

Spectaculaire diefstal van Wisselbokaal Sinterklaas

Vanochtend vond in de Herestraat in Groningen een curieuze overval plaats op schoenenzaak Meier sinds 1832. Twee tot nog toe onbekende mannen wisten zich toegang tot de winkel van de heer en mevrouw Meier te verschaffen. De totaal verbouwereerde ondernemers moesten werkloos toezien hoe de beide overvallers de Wisselbokaal voor de mooiste Sinterklaasetalage - de zogeheten Sinterklaas Award - meenamen die de schoenwinkel vorig jaar in de wacht wist te slepen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook het winkelend publiek kon niet verhinderen dat de beide overvallers zich met hun buit uit de voeten maakten, daarbij geholpen door een aantal fietskoeriers. Van de daders en hun handlangers ontbreekt nog ieder spoor.
De gedupeerde winkeliers konden wel een beschrijving van de daders geven. Die beschrijving kwam opvallend overeen met leden van het gevolg van Sinterklaas, de zogeheten Zwarte Pieten. Desgevraagd ontkende Sinterklaas echter dat zijn Zwarte Pieten betrokken konden zijn. “Ik had diezelfde ochtend een bespreking met al mijn Pieten, als voorbereiding op de drukke tijd die voor ons ligt. Iedereen was aanwezig, dat weet ik zeker. We hebben namelijk de taakverdeling besproken: alle Pieten krijgen dan een huishouden toegewezen waar zij pakjes bezorgen. En we hebben het gehad over mijn verjaardagsfeest op 1 december in de Der Aa-kerk, waar ook veel Pieten bij aanwezig zullen zijn. Dus ik weet zeker dat ze er allemaal waren!”, aldus een zeer verontwaardigde Sinterklaas, die overigens suggesties dat de kerstman wellicht achter de snode actie zat van de hand wees. “Nee, ik geloof niet dat mijn collega zich tot zoiets zou verlagen. We hebben hier in de Groninger binnenstad tenslotte duidelijk afgesproken dat de kerstman in de binnenstad pas vanaf 6 december aan de beurt is.”
Sinterklaas deed ook nog een beroep op de overvallers om de wisselbokaal terug te brengen, desnoods anoniem, zodat deze alsnog op vrijdag 30 november door wethouder Schuiling uitgereikt kan worden aan de winnende Sinterklaasetalage van dit jaar.