nieuws

10 apr 2018, 15:03

Spectaculair ontwerp voor Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog gepresenteerd

Spectaculair ontwerp voor Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog gepresenteerd

Over dik twee jaar opent in Lauwersoog het Werelderfgoed Centrum Waddenzee. Het ontwerp van het nog te bouwen centrum is dinsdag gepresenteerd. Het gebouw is ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als alles volgens plan verloopt, opent het centrum in juni 2020 de deuren. Het is de bedoeling dat het Werelderfgoed Centrum Waddenzee een centraal punt is van waaruit de Waddenzee beleefd kan worden. Zo zijn er straks wisselende exposities te zien over Werelderfgoed Waddenzee, de Nationale Parken Lauwersmeer en Schiermonnikoog, en ook is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied. Ook het Zeehondencentrum Pieterburen krijgt een plek in het nieuwe centrum.

Daarnaast komt er een panoramadek met uitzicht over het Wad en dient het centrum als startpunt voor tal van excursies en expedities per fiets, boot of te voet in het gebied. Het centrum gaat ook onderdak bieden aan een hotel met vijftig kamers, een restaurant en een café. Innovatieve ondernemers kunnen zich vestigen in de Wadhal.

Het plan voor het Werelderfgoed Centrum is in samenwerking  met een twintigtal organisaties tot stand gekomen, waaronder diverse milieu- en natuurorganisaties zoals de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, de Natuurschool, maar ook diverse ondernemers.

Dorte Mandrup

Architect Dorte Mandrup werd gekozen uit vele binnen- en buitenlandse toparchitecten. Ze heeft haar sporen internationaal ruimschoots verdiend en staat bekend om haar iconische architectuur en het impassen van ontwerpen in bijzondere, complexe landschappen. Ze heeft veel ervaring met het bouwen van dit soort centra in onder meer Denemarken, Duitsland en Groenland.

De verwachting is dat het Werelderfgoed Centrum minimaal 150.000 bezoekers op jaarbasis zal trekken.