nieuws

11 aug 2010, 18:06

Speciale postzegel Stadhuis Groningen 200 jaar

Het stadhuis van Groningen bestaat 200 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er een speciale postzegel uitgegeven – met een foto van het stadhuis - die vanaf 11 september te koop is bij de VVV aan de Grote Markt te Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarnaast is er van 11 tot 18 september de tentoonstelling Tweehonderd jaar stadhuis Groningen die gaat over de architectuurprijsvraag die het ontwerp moest opleveren voor een neoklassiek stadhuis. Deze tentoonstelling vertelt niet alleen het verhaal van de prijsvraag, maar laat ook originele bouwtekeningen en objecten zien. Blikvanger van de tentoonstelling is een groot poppenhuis in de vorm van het stadhuis. Koningin Wilhelmina kreeg dit poppenhuis cadeau toen zij in 1892 op 12-jarige leeftijd met haar moeder, Koningin-regentes Emma, de stad Groningen bezocht. Koningin Wilhelmina schonk het poppenhuis in 1897 aan het Groninger Museum en gaf het zo aan Groningen terug.

Ook verschijnt er een boek van architectuurhistoricus Thomas von der Dunk over de prijsvraag die vooraf ging aan de bouw van het stadhuis. Het boek is in verschillende opzichten belangrijk voor het Nederlandse architectonische discours. Zo is het stadhuis van Groningen qua architectuur een van de belangrijkste voorbeelden van de neoclassicistische bouwstijl in Nederland, een van de belangrijkste stadhuizen van Nederland en het belangrijkste nog bestaande gebouw van de stad Groningen uit de hele periode tussen 1500 en 1900.

Meer informatie over de tentoonstelling volgt later deze maand.