nieuws

07 apr 2002, 00:12

Spanning loopt op bij college-onderhandelingen Groningen; Grote Markt hangzijzer

Het is spannend bij de onderhandelingen voor een nieuw college van B en W van Groningen. Dat meldt desgevraagd lijsttrekker Marjo van Dijken (PvdA). De vier partijen PvdA, GroenLinks, CDA en VVD zijn er nog steeds niet uit. Volgens Van Dijken zijn er diverse hete hangijzers. De ‘boel staat op scherp’, zo laat ze de GIC zojuist desgevraagd weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat Groningen een nieuw college van B en W krijgt, en dat GroenLinks straks ook een wethouder levert voor het nieuwe college van B en W. Zoals ook al blijkt uit de dagboeken van de onderhandelaars Karin Dekker(GroenLinks), Willem Smink (PvdA) en Koen Schuiling (VVD) in het Dagblad van het Noorden, en in het dagboek van Marjo van Dijken voor Radio Noord, zijn er forse hobbels te nemen. ‘We hebben wat vertraging opgelopen. We hadden gehoopt dat we er deze week inhoudelijk uit zouden kunnen komen, en dan volgende week over de poppetjes zouden kunnen praten. Maar dat zit er niet in. Vrijdagmiddag moeten we nog over zware onderwerpen praten. Dit weekend moeten de partijen dan gebruiken om hun achterban en fracties te raadplegen’, aldus Van Dijken.
Volgens haar blijken de lastigste onderwerpen de kwesties te zijn van de bereikbaarheid van de binnenstad en , daarmee samenhangend, de toekomst van de Grote Markt. Zoals bekend wil GroenLinks beslist geen nieuwe parkeergarage binnen de diepenring, waar VVD en CDA dat juist wel graag willen. De PvdA zoekt naar een compromis.
Volgens Van Dijken zijn de onderhandelingen momenteel zo spannend dat ‘de boel op scherp staat. ‘Maar beslist niet op springen’, zo voegt ze daar meteen aan toe.
In elk geval verlopen de onderhandelingen in goede sfeer. ‘Natuurlijk zijn er wel eens irritaties. Of iemand maakt een verkeerde grap. Maar de sfeer is constructief en, ook al klinkt dat misschien wat flauw: dat scheelt toch enorm’, aldus van Dijken.