nieuws

12 sep 2008, 14:02

Sms-je kan Garsthuizen vanaf donderdag miljoen euro opleveren

Het Noordgroningse dorpje Garsthuizen (bij de Eemshaven) raakt steeds meer in de ban van een race naar 1 miljoen euro. Aanstaande donderdagavond 18 september om 19.25 uur is het dorpje - met in de hoofdrol de zeer bouwvallige kerk - te zien in het landelijke tv-programma Restauratie (Avro) op Nederland 2. Het is het enige Groningse project dat dit jaar is geselecteerd. De molen in het dorp is versierd, er staan spandoeken langs de weg en alles is er nu op gericht volgende week veel sms-jes uit de regio te krijgen. Vanaf donderdag kan iedere Groninger of oud-Groninger een sms-je sturen om de kerk aan de hoofdprijs van een miljoen te helpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kerk van Garsthuizen gaat samen met 15 andere projecten de race aan voor 1 miljoen euro. In de maanden september en oktober worden al deze projecten op Nederland 2 in het programma Restauratie getoond. Op 12 november gaan er uiteindelijk drie of vier projecten door naar de finale.

Vanaf 18 september 19.25 uur tot zondag 21 september 24.00 uur kan heel Nederland onbeperkt sms’n (kerk naar 2332) of bellen (0909-8880) op het kerkje.


Spontane inzet dorpsbewoners


De dorpsbewoners van Garsthuizen zijn uitgebreid geïnformeerd en zetten zich zeer spontaan in om overal ludieke kaarten en posters te verspreiden. E-mails met wervende teksten worden massaal doorgestuurd. Uit het hele land komen al spontane reacties binnen. De toevallige passant op de Eemshavenweg kan het ook niet ontgaan dat er in dit kleine dorpje iets aan de hand is. Een metershoog paneel siert het weiland met teksten en sms/tel.nummers om vooral maar te stemmen. De ‘moulin rouge’ van Garsthuizen - Molen de Hoop (!) - draagt fier in haar wieken het sms- en telefoonnummer waarvan iedereen natuurlijk hoopt dat er massaal van gebruik zal worden gemaakt. Want hoe meer sms’jes/telefoontjes, hoe meer kans er is om de 1 miljoen euro binnen te halen!

Op donderdag 18 september zal het dorp en genodigden zich in het Binhoes (dorpshuis) verzamelen om gezamenlijk op grootbeeldscherm naar de uitzending te kijken. En in samenwerking met het Noorderpoortcollege en Stichting Oude Groninger Kerken zal het publiek nog ‘getrakteerd’ worden op een ludieke actie.

Op zaterdag 13 september is - in het kader van Open Monumentdag - de kerk geopend voor bezoekers.

Concurrenten


De concurrenten voor Garsthuizen zijn: Het roofdierenverblijf van de diergaarde in Rotterdam (Zuid-Holland), Strandbad Winterswijk (Gelderland), Kwekerij Veelzorg (Zuid-Holland), Radiotelescoop CAMRAS te Dwingeloo (Drenthe), Boezemmolen nr. 6 te Haastrecht (Zuid-Holland), Racing Club Heemstede (Noord-Holland), Dierense Sjoel (Gelderland), Stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ te Medemblik (Noord-Holland), De Bottelarij van Bolsward (Friesland), De Veerensmederij, Amersfoort (Utrecht), Villa Jongerius, Utrecht (Utrecht), De Hofboerderij Keukenhof, Lisse (Zuid-Holland), Eerste Openluchtschool, Amsterdam (Noord-Holland), NH Kerk Groede (Zeeland) en Kasteel Eckart, Eindhoven (Noord-Brabant)

Restauratie


Het programma Restauratie is in samenwerking met AVRO, de BankGiro Loterij en Endemol Nederland tot stand gekomen. Het is voor de derde maal dat men zich op deze wijze inzet voor het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Tijdens en na de uitzending krijgt de kijker de kans om via de telefoon of per sms onbeperkt op zijn of haar favoriete gebouw stemmen. De hoofdprijs van één miljoen euro restauratiegeld wordt beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij. Op 12 november (onder voorbehoud) is een finale gepland tussen drie of vier projecten. Tijdens deze finale wordt duidelijk welk bouwwerk uiteindelijk het felbegeerde bedrag van maximaal 1 miljoen euro van de BankGiroLoterij in de wacht sleept! En daar gaat de kerk van Garsthuizen natuurlijk voor…

De stichting Restauratie Kerk Garsthuizen - bestaande uit drie inwoners van Garsthuizen - heeft in maart 2005 de kerk overgenomen van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Garsthuizen-Zandeweer. Primair doel van de Stichting is om de sterk vervallen kerk te restaureren zodat de kerk weer 'beeldbepalend' wordt voor het dorpje Garsthuizen.