nieuws

06 mrt 2002, 00:12

Spannendste raadsverkiezingen sinds jaren in Groningen

Groningen heeft zich opgemaakt voor de spannendste gemeenteraadsverkiezingen sinds vele jaren. Alle publicaties over ‘het gebrek aan belangstelling van de kiezer voor de politiek’ ten spijt, lijkt het er volgens de laatste peilingen op dat de opkomst hoog zal zijn. Met name in de stad Groningen wordt de uitslag met grote spanning tegemoet gezien. Want dan zal de hamvraag beantwoord kunnen worden of het huidige college met PvdA, CDA, VVD en D66 kan worden voortgezet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de jongste peilingen van het Nieuwsblad van het Noorden/Groninger Dagblad staat de PvdA in Groningen op verlies. Maar deze partij is traditioneel de grootste in de stad en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook wel zo blijven. De afgelopen acht jaar koos de PvdA onder Willem Smink voor een realistische, weinig ideologische koers en kon de stad voortvarend worden vernieuwd in samenwerking met CDA, en D66 en sinds de laatste vier jaar ook met de VVD.
Maar mocht D66, dat momenteel nog vier zetels heeft, straks nog maar amper een zeteltje overhouden, dat voelt de PvdA mogelijk minder voor samenwerking met VVD en CDA omdat de PvdA daardoor in de rechtse hoek geplaatst kan worden door de concurrentie. Met name GroenLinks en SP zouden daar op den duur vruchten van kunnen plukken. Maar met D66 er bij is dat gevaar voor een rechts imago aanzienlijk minder. Wanneer de partij van Bron het goed doet in de verkiezingen, lijkt het waarschijnlijk dat de coalitie met VVD en CDA dan zal worden voortgezet.
Kortom: spanning genoeg, woensdag 6 maart in Groningen.