nieuws

06 jan 2003, 00:12

SP wil ijsbaan en palmbomen op de Grote Markt in Groningen

De ‘anti-verneuk-variant’ noemt de SP-fractie haar plan voor de Grote Markt dat ze kort voor het sluiten van de termijn ingediend heeft bij het Grote Marktberaad. De partij is van mening dat er in het raadgevend referendum waarin meerdere plannen aan de bevolking worden voorgelegd, ook een variant moet zitten waarbij er géén nieuwe parkeergarage in de buurt van de Grote Markt komt, de Oosterpoort blijft staan en de gemeente géén vele miljoenen neertelt voor een nieuw cultuurcentrum aan de markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het SP-plan bevat zeven voorstellen om de aantrekkingskracht van de Grote Markt te verbeteren. De partij wil onder andere een sterke terugdringen van het aantal bussen tussen het marktplein en de oostwand en versmalling van de rijbaan, semi-permanente marktkraampjes op de brede stoep, een exclusieve, tropische uitstraling met (’s zomers) bloemen en palmbomen, en een recreatieterrein dat gebruikt kan worden als speelplek, jeu des boules-baan en ijsbaan. De SP wil verder de Naberhof-parkeergarage bestemmen voor bewonersparkeren en gratis bewaakte fietsenstalling. Het geld dat met haar plan bespaard wordt wil de partij besteden aan het oplossen van ‘echte problemen’: op sociaal gebied, in de volkshuisvesting en de cultuursector.
Volgens SP-raadslid Peter Verschuren voldoet het plan aan alle voorwaarden die gesteld zijn in de oproep om ideeën in te sturen: ‘Ons voorstel is voor alle lagen van de bevolking, heeft een positief effect op sfeer, uitstraling en levendigheid van de Grote Markt en is uiterst haalbaar: het is goedkoop, bereikbaar en prima te combineren met de andere functies rond de Grote Markt.’ Verschuren gaat ervan uit dat het plan onderdeel wordt van het referendum. ‘Uit alle gesprekken over Grote Markt is het glashelder dat ons plan op een breed draagvlak steunt. Wordt het niet meegenomen in het referendum, dan rest slechts één conclusie: de Groningse bevolking wordt met nepinspraak op een gruwelijke manier verneukt.’