nieuws

13 jun 2002, 00:12

SP: ‘Leiding Groningse Brandweerkorps functioneert niet; sfeer verziekt’

Het Groningse SP gemeenteraadslid Rosita van Gijlswijk heeft schriftelijke vragen gesteld over de leiding van de Groningse brandweer. Volgens haar is uit een radio-uitzending gebleken dat er sprake is van een verziekte sfeer binnen het Groningse brandweerkorps.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Radio 1 programma De Ochtenden kwam onder andere een drietal brandweermannen aan het woord over het disfunctioneren van de leiding van het korps, de achteruitgang van de kwaliteiten van de brandweer, het niet naleven van protocollen en de verziekte sfeer binnen het korps.
De brandweermannen uitten tijdens het radioprogramma hun zorgen over de situatie binnen het korps en gaven enkele schokkende voorbeelden. Over een ongeval met een 19-jarig meisje die de dood vond in het Eemskanaal en de hulp van het duikteam van de brandweer zegt één van hen: “Het duurde vijf kwartier dat het meisje gered is, dat is te lang en druist in tegen het protocol. Bovendien viel de auto van het slachtoffer twee keer uit de kraanwagen. Dat mag nooit gebeuren. Een duiker onder water bracht aan de verkeerde kant van de auto de ketting vast. Het meisje is verdronken, omdat zij een gordelriem om haar voet verwikkeld had. Er kwamen te weinig luchtflessen en daarom is er een brigade uit Delfzijl gekomen om de auto met het slachtoffer naar boven te halen. Het is mij een raadsel waarom Delfzijl er bij moest. Met één fles lucht kun je twintig minuten onder water blijven”.
Over de kwaliteiten van het korps en het functioneren van de leiding zegt één van hen: “De brand bij garage Boerhof was een cultuuromslag bij de brandweer. Het hele pand is afgebrand doordat de brandweer een verkeerde tactiek gebruikte. De zaak is naar binnen gespoten, die brand is geëscaleerd door een verkeerde tactiek. Veel ervaring gaat weg bij de brandweer”. Een ander: “De laatste twee jaar zijn de verhoudingen bij het brandweerkorps kapot. Eerdaags vallen er doden in Groningen want de tactiek en inzicht om brand te blussen is er niet meer. Ik heb meegemaakt dat brandweerlieden tegen mij zieden bij een brand: ‘het is me te warm, ik ga weg’. Ik zat in ploeg B en er zaten brandweerlieden alleen voor de poen en hun carrière”.