nieuws

19 okt 2009, 09:09

SP: 'PvdA Groningen kiest vooral voor stevige liberale politiek'

De SP in de gemeenteraad van Groningen is niet onder de indruk van kritiek van twee PvdA gemeenteraadsleden, Fien Slors en Bert Oost. Deze lieten vorige week weten dat SP wethouder Peter Verschuren de Sociale Dienst niet goed onder controle heeft. Volgens SP gemeenteraadslid Eelco Eikenaar is er binnen de Groningse PvdA verdeeldheid. Zo roept PvdA wethouder Frank de Vries enerzijds dat hij streeft naar ‘stevige linkse politiek’. Maar anderzijds is de Groningse PvdA in het liberale kamp van de VVD verzeild geraakt, zo schrijft hij in het weblog van de SP in de Digitale Stad Groningen. Eikenaar:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Volgens de PvdA-raadsleden Fien Slors en Bert Oost is er heel wat mis. De PvdA mist ‘sturing’ (jargon) bij de Sociale Dienst bovendien is deze niet in ‘control’ (alweer jargon). Maar de PvdA gaat verder. Het is volgens hen weliswaar ‘te betreuren’ dat het kabinet geld gestolen heeft dat bedoeld was voor het aan het werk helpen van mensen. Maar… we hebben het wel vooral aan ons zelf te danken. Er zijn de afgelopen tijd, volgens de twee raadsleden, te weinig mensen aan het werk geholpen. Onzin natuurlijk. Zo hebben we daar, ik noem maar een voorbeeld, de seniorenbaan. Wegens succes uitgebreid.


Tenminste, dat was het plan, tot het kabinet (met daarin de PvdA) de centen kwam afpakken. Dat in tijden van crisis. Hoe verzinnen ze het? Met dat geld waren veel plannen. Naast het uitbreiden van de seniorenbanen, het aan het werk helpen van onder andere jongeren en langdurig werklozen. Een plan dat volgens de PvdA vooral niet deugde. Het was te duur. De PvdA wilde het heel anders doen.


Dat bleek in een debat dat ik had met Fien Slors in het radioprogramma Oog Forum. Ik bevond me in een discussie waarin Slors zich vooral in het liberale kamp van, de ook aanwezige, Betty de Boer (VVD) bevond. Volgens Slors werd er ‘een bak subsidie’ ingezet, dat moest volgens haar anders. Veel te veel geld voor begeleiding. Er moesten uitzendbureaus worden ingezet. Nu hebben we al veel ervaring met commerciële reïntegratie bedrijven. En die zijn niet goed. Vandaar dat ze buiten de deur zijn gezet. Was vooral geld over de balk smijterij. Ik vermoed dat het overmaken van geld naar uitzendbureaus niet veel betere resultaten zal opleveren. Uitzendbureaus zijn kampioen flexibele banen. Zeker niet een plek waar je aan een baan voor langere tijd wordt geholpen. Niet de organisaties waaraan je werklozen wil overleveren.


Toen vond ik vanochtend het Dagblad van het Noorden op de mat. Wat schetst mijn verbazing. De gemeente moet volgens PvdA-kandidaatlijsttrekker Frank de Vries 2000 ‘brugbanen’ scheppen. Er moet bovendien worden geïnvesteerd om jeugdwerkloosheid te bestrijden, er moeten werkleerplekken worden gecreëerd, stageplaatsen en… gesubsidieerde banen. Het staat allemaal te lezen in het concept-verkiezingsprogramma van de PvdA. Ik ben helemaal voor, altijd geweest. Maar zat dit niet allemaal in het plan waarover ik met Fien Slors in debat ging? Het plan waarvoor geld was tot het kabinet het afpakte? Het plan dat zij samen met de liberaal Betty de Boer tot de grond toe afbrandde? Het plan waarvoor volgens Slors ‘een bak subsidie’ werd ingezet? Jazeker.

En het is allemaal in het programma van de PvdA gecopy paste. ‘Stevige linkse politiek’ noemt Frank de Vries het in de krant. Een heel andere toon dan de stevige liberale politiek die ik in het radiodebat voor de kiezen kreeg. Ben benieuwd hoe Fien Slors het eigen verkiezingsprogramma kwalificeert. Jammer alleen dat die liberale marktjongens van de uitzendbureaus er nog wel in staan. Bijna linkse politiek dus, maar niet helemaal…

 Eelko Eikenaar

Gemeenteraadslid SP

Bron: www.dsg.nl