nieuws

26 nov 2007, 22:10

‘SP in Groningen kan snel likje verf gebruiken’, smaalt CDA

De SP maakt in Groningen al bijna twee jaar deel uit van het linkse college van B en W. Reden voor de SP om te onderzoeken hoe haar kiezers oordelen over haar collegedeelname, die ook landelijk gezien interessant is. Conclusie was dat de SP zich af en toe wat duidelijker zou mogen manifesteren, vinden enkele leden. Deze interne kritiek vanuit de SP op haar eigen wethouders is koren op de molen van oppositiepartij CDA. CDA-fractievoorzitter Jan Seton sneert in zijn weblog in de DSG dan ook dat de SP zich in het linkse college in Groningen door de PvdA de les laat lezen, en daardoor niet aan profileren toe komt. CDA-er Seton:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het is nog niet eens zo heel lang geleden, dat toenmalig raadslid Peter Verschuren (SP) stelde dat voor aanpak van de Noordwand van de Grote Markt ‘een likje verf’ voldoende was. Op het moment dat in het Noordwanddossier slagen worden gemaakt, komt ook naar buiten dat dezelfde Verschuren, in zijn rol als SP-wethouder, zelf wel een likje verf kan gebruiken.


“SP-wethouders komen niet uit de verf”, is de conclusie van het onderzoek naar de waardering van de wethouders Jannie Visscher en Peter Verschuren. Prima vakwethouders, maar niet direct herkenbaar als SP’ers, zo valt het herkenbare oordeel van de plaatselijke SP-voorzitster te omschrijven.


Nog maar eens een keer: ik vind het heel sterk van de SP dat ze zo’n onderzoek organiseren en ook naar buiten brengen. Als je dit afzet tegen de manier waarop de landelijke SP-partijtop met kritische leden omgaat, is de insteek van de Groningse afdeling een verademing.


De vorm is dus goed, maar de inhoud is wel een probleem. Het is een publiek geheim dat de SP zo graag in het college wilde, dat ze veel van de eigen punten hebben laten vallen. En ook de inhoud van hun portefeuilles staat niet dagelijks in het brandpunt van de politieke aandacht. Goed werk buiten de spotlights levert niet veel punten op bij de achterban, en dat laat dit onderzoek ook zien.
De vraag is dan of en hoe lang de SP met deze situatie genoegen neemt. Want ook bij de begrotingsbehandeling kon de een na grootste fractie in de raad weinig potten breken.

De PvdA stelde, overigens met hulp van de VVD en de Stadspartij, enkele voorstellen uit haar werkconferentie veilig en GroenLinks zag, tot groot genoegen van fractievoorzitter Drewes de Haan, dat de begroting die door de eigen wethouder was voorbereid nagenoeg ongeschonden de eindstreep haalde.


Maar de marsroute van Jan Marijnissen voor de grotere steden is nog steeds mogelijk: zorg dat je in het college komt en blijft, houd je de eerste jaren koest en ga pas het laatste jaar los. Het lijkt er dus op dat het verfblik nog even gesloten blijft.’’

www.dsg.nl