nieuws

18 nov 2009, 21:09

SP Groningen: nieuwe lijsttrekker: Jannie Visser; steun voor twee tramlijnen

De ledenvergadering van de SP-afdeling Groningen heeft de kandidatenlijst en het programma voor de komende raadsverkiezingen definitief vastgesteld. Wethouder Jannie Visser is daardoor nu officieel gekozen tot lijsttrekker. De SP leden gaan akkoord metde plannen voor twee tramlijnen, maar wel onder voorwaarden. Zo moeten de tramlijnen zonder veel problemen inde stad zijn in te passen en de kosten moeten inde hand gehouden worden

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


De ledenvergadering bracht geen wijziging in de voorgestelde kandidatenlijst. De discussie over het programma leverde wel enkele wijzigingen op. Centraal thema voor de SP bij de komende verkiezingen is het overeind houden en verder uitbouwen van de voorzieningen voor buurten en stadjers die de steun van de gemeente nodig hebben. De rode draad van haar programma vat de SP samen in zes begrippen: solidair, meedoen, duurzaam, dicht bij huis, vertrouwen en verantwoordelijk.

Discussie was er op de ledenvergadering vooral over de tram. In het programma stelt de SP dat de aanleg van twee tramlijnen die aangesloten worden op het regionale spoorlijnennet een belangrijke investering kan zijn in de toekomst van Groningen. De partij stelt er wel een aantal voorwaarden aan:

·        de aanlegkosten mogen niet uitkomen boven de bedragen die daarvoor nu geraamd zijn

·        de exploitatie moet uitkunnen zonder extra bijdrage van de gemeente, zonder extra tariefsstijgingen en zonder aanslagen op het overige openbaar vervoer

·        de tramlijnen moeten zonder grote problemen in de stad in te passen zijn.

·        voor ondernemers die gedupeerd worden doordat hun zaak gedurende de aanleg van de trambaan moeilijk bereikbaar is, komt een passende schaderegeling.

 

Bij de stemming over het programma stemde een grote meerderheid van de leden hiermee in.