nieuws

06 okt 2011, 10:10

Opmerkelijke Britse componist naar AaKerk Groningen

Het Grand Theatre in Groningen organiseert eind oktober een opmerkelijke muziekproductie in de Der Aa Kerk in Groningen, onder de titel: ‘Sounds of Music’. Het heeft niets te maken met de beroemde, bijna gelijknamige muziekfilm. Tijdens Sounds of Music wordt muziek ten gehore gebracht van de componist Mark-Anthony Turnage, één van de opmerkelijkste Britse componisten van dit moment. Stukken als Blood on the Floor, Greek en Scorched en recentelijk zijn opera Anna Nicole, over het tragische leven van soapster Anna Nicole Smith, hadden wereldwijd succes.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondagmiddag 30 oktober speelt Turnage zelf piano, voorafgaand loopt hij vier dagen rond op het festival.

In de muziek van Mark-Anthony Turnage hoor je Miles Davis en Prince en de klassieke flair van componisten als Britten, Stravinsky en Henze. Turnage - met drie opera’s, een twintigtal orkestwerken en kamermuziek is één van de opmerkelijkste Britse componisten van dit moment. Stukken als Blood on the Floor, Greek en Scorched en recentelijk zijn opera Anna Nicole over het tragische leven van soapster Anna Nicole Smith hadden wereldwijd succes.


Het Noord Nederlands Orkest speelt in het festival twee keer Turnage’s Vioolconcert Mambo, blues and tarantella. De Financial Times schreef over het stuk: ”Zonder twijfel is dit een belangrijke aanvulling op het repertoire. Toegankelijk, taai en onmiskenbaar Turnage, het heeft een schaamteloos klassieke vorm, als barokmuziek, met veel staccato gebaren en complexe ritmes, voordat een humeurige trage beweging overgaat in een laatste dans vol obsessieve spanning en energie. Een prachtig stuk.”

Het Noord Nederlands Orkest en violiste Eva Koskinen spelen ‘Mambo, Blues and Tarantella'
Donderdag 27, oktober, der Aa-Kerk, 20.15 uur
Zaterdag 29 oktober, de Oosterpoort, 20.15 uur