nieuws

04 jul 2008, 14:02

Sotheby’s start onderzoek naar Gronings schilderij

Het veilinghuis Sotheby's gaat verfonderzoek verrichten naar het reeds verkochte schilderij Music Hall van de Groningse Ploegkunstenaar Jan Wiegers. Het onderzoek volgt na discussies waarin getwijfeld wordt aan de datering van het doek, en de wijze waarop Sotheby's met deze twijfels is omgegaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het schilderij dat zou zijn vervaardigd in 1921, werd eind juni voor een recordbedrag van 216.750 euro verkocht. Ploegkenner Han Steenbruggen betwijfelt in een rapport de datering van het schilderij en vermoedt dat het uit de jaren vijftig stamt. Volgens Steenbruggen, die tot voor kort conservator was van het Groninger Museum, vernietigde Wiegers zijn eerste versie uit de jaren twintig om later een tweede versie te produceren.

Volgens een woordvoerder heeft Sotheby’s de twijfels van Steenbruggen meegenomen, maar achtte deze niet gegrond op basis van eigen onderzoek. Voor het veilinghuis was er dan ook geen enkele reden aan de datering van het werk te twijfelen. Wel ontkent Sotheby’s de geruchten dat het de voorkennis over het schilderij bewust heeft achtergehouden. “Er bestond geen voorkennis bij ons omdat het werk al lange tijd beschikbaar was voor onderzoek. De resultaten hiervan waren voor de veiling voor iedereen toegankelijk”, aldus een woordvoerder.

Ook de anonieme koper van het werk was van de twijfel op de hoogte. Toch laat het veilinghuis vanwege de ontstane opschudding het werk alsnog onderzoeken. ‘Dat vinden wij wel zo charmant richting de koper’, stelt de woordvoerder.

Overigens verwacht Sotheby’s niet te veel van het verfonderzoek omdat dit niet nauwkeurig aan kan geven wanneer het schilderij is gemaakt. Mocht echter blijken dat het schilderij toch uit de jaren vijftig stamt, dan is Sotheby’s bereid de koop terug te draaien.