nieuws

24 aug 2012, 14:02

Somaliers verlaten opvang en zetten bivak op in Ter Apel

Een groep van ongeveer twintig Somalische vluchtelingen bivakkeert momenteel buiten de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat maakte het COA vrijdag bekend. Ze hebben zich langs de openbare weg bij de opvanglocatie verzameld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Somaliërs waren opgevangen in een zogenaamde vrijheidsbeperkende locatie, waar ze worden voorbereid op hun terugkeer. De groep is het niet eens met de dagelijkse meldplicht en koos ervoor om de opvang te verlaten. Gesprekken tussen de IND, het COA en de groep leverden vooralsnog niets op. ,,De meldplicht geldt voor iedereen en daar blijven we aan vasthouden”, aldus een woordvoerder van het COA.

De vluchtelingen mogen zich niet in de omgeving van het opvangcomplex ophouden. De gemeente Vlagtwedde heeft de groep Somaliër dan ook verzocht weer terug te gaan naar de opvang. Als ze dat niet doen, zijn ze strafbaar. De inzet van de politie is vooralsnog niet aan de orde. ,,Maar het is wel een van de opties die we als gemeente beschikbaar hebben”, aldus een woordvoerster van de gemeente.